0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Vroeger dacht ik dat het leven met een chronische ziekte iets heel dramatisch was. Zoals je vaak ziet in films en op tv: Iemand wordt plotseling ziek. Er is hectiek, een ziekenhuis, spanning, actie, meelevend bezoek en als het even kan een knap persoon die ondanks de klachten stapelverliefd wordt en eeuwig van de hoofdpersoon houdt.

Afhankelijk van het verhaal ‘overwint’ iemand dan zijn ziekte of – strijkende violen – iemand overlijdt, maar pas na een inspiratie te zijn geweest voor de omgeving en met een diepe innerlijke rust en overgave.

Zo heb ik mijn meer dan 20 jaar klachten niet bepaald ervaren. En de mensen die ik begeleid en leven met een chronische ziekte hebben meestal ook andere ervaringen.

Daarom heb ik dit blog geschreven, voor iedereen die iemand kent met een chronische ziekte.  Om je een beetje een beeld te geven van leven met pijn, vermoeidheid en andere klachten.

Want hoe is het nou écht om te leven met een chronische ziekte?

Natuurlijk is elke ziekte anders en elk persoon ook, dus hoe het is om te leven met klachten is per persoon verschillend. Toch denk ik dat dit lijstje voor veel mensen geldt, of in ieder geval meer overeenkomt met de realiteit dan het hierboven geschetste  Hollywoodbeeld.

Daarom hieronder:

10 dingen die iedereen moet weten over het leven met een chronische ziekte:

 

1. De meeste mensen worden niet van het ene op het andere moment chronisch ziek. Vaak is er een periode, van weken tot jaren, waarin iemand al klachten heeft voor er een diagnose wordt gesteld.

2. Chronisch ziek zijn is vaak saai. Het is veel tijd op de bank en in bed doorbrengen. Niet heel dramatisch, maar ook niet fijn, zeker omdat iemand zich niet lekker voelt en vaak liever andere dingen zou doen.

3. Bij chronisch ziek zijn komt afspraken afzeggen. Veel ziektes zijn onvoorspelbaar dus moet een chronisch zieke zich steeds aanpassen en regelmatig (op het laatste moment) afzeggen. Wij begrijpen dat dit voor de mensen om ons heel irritant is, sorry dus. Maar besef dat het voor een chronisch zieke nog vervelender is. Die leeft hier altijd mee en kan vaak niet wat hij of zij wilt.

4. Jij ziet een chronisch zieke waarschijnlijk bijna altijd op zijn of haar best. De hersteltijd en bijkomdagen die standaard zijn worden meestal niet gezien. Laat staan alle dagen waarop iemand zich echt slecht voelt en beroerd in bed ligt.

5. Ongeacht wat Hollywood ons laat zien, heeft een ziekte over het algemeen geen positieve invloed op het liefdesleven. Om te beginnen ontmoet je minder snel iemand en wordt je minder snel verliefd als je ziek thuis bent. Verder bevorderen uitputting, pijn, een veranderend en onbetrouwbaar lichaam de romantiek niet echt, en kan het voor beide partners (tijdelijk) behoorlijk lastig zijn.

6. Vaak voelt leven met een chronische ziekte als ‘aanklooien’. Iemand probeert medicijnen of een dieet, weet niet of bepaalde klachten bij het ziektebeeld horen, en of het nou juist wel of niet verstandig is om bijvoorbeeld te sporten. Artsen werken niet altijd goed samen, bellen soms niet terug of hebben gewoon geen antwoorden.

7. Chronisch ziek zijn kan eenzaam voelen. Iemand voelt zich anders dan de rest, past niet in het normale plaatje. En hoe lief de mensen om iemand heen ook zijn, soms geeft het een eenzaam gevoel om er nooit vanzelf bij te horen, standaard te zijn of te kunnen wat ‘iedereen’ kan.

8. Dingen die voor jou vanzelfsprekend of zelfs ontspannend zijn, kunnen voor iemand met een chronische ziekte te veel zijn. Bijvoorbeeld een trap oplopen, in de rij staan voor de kassa, even om de wegwerkzaamheden heen lopen. Een rustige yogales volgen, samen een kopje thee drinken, douchen of een serie kijken.

9. Doordat iemand een ziekte heeft is iemand niet opeens zielig of zwak. Noch is iemand hierdoor verlicht en wijs. Ook chronisch zieken zijn mensen met hun eigen karakters, ambities, humor, levenslust, geluks- en baalmomenten. Net als iedereen.

10. Met een chronische ziekte kun je heel gelukkig leven! Van buiten lijkt het misschien zielig of zwaar en natuurlijk is het is niet wat iemand wil of had verwacht, maar dat maakt blijkbaar niet uit voor geluk. Ook met klachten kunnen mensen intens gelukkig zijn met hun leven!

 

© Inge Dekker

Dit blog heb ik oorspronkelijk geschreven voor ZorgkaartNederland. Omdat het veel gelezen en gedeeld werd, plaats ik het (met wat kleine aanpassingen) ook hier. Ik hoop dat jullie het delen zodat meer mensen zich bewust worden van hoe het écht is om te leven met langdurige klachten en hier hopelijk meer begrip voor krijgen.

Vind je het leuk om elke 2 weken een artikel te ontvangen met tips om gelukkig(er) te leven met een chronische ziekte?pain2power coaching chronische ziekte

Vul dan in het vak hieronder je naam en e-mailadres in. Dan ontvang jij ook de gratis turn your pain into power-mails vol tips en inspiratie.

dit veld niet invullen s.v.p.

Deel dit blog