0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Als je ziek bent is het belangrijk om leuke dingen te blijven doen. En te doen waar jij vrolijk van wordt. Vrienden zien, creatief bezig zijn, koken of een tijdschrift lezen in de zon.

Zeker als je een zware periode doormaakt, is het fijn om te kunnen ontspannen, lachen, genieten. Om even niet met je lichaam bezig te zijn maar ‘gewoon’ lekker te leven. Dat je niet alleen doet wat je ‘moet’ doen, maar ook waar je echt zin in hebt.

Het is dus heel goed als jij tijd en energie besteedt aan leuke dingen.

Alleen is dat met een ziekte soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Vaak zijn dingen die je vroeger leuk vond, nu te zwaar. In je herinnering is een ochtend sporten, middag shoppen of avond uit heel leuk, maar door hoe je lichaam nu is, trek je het niet. Een dag of nacht de stad in met Koningsdag lijkt heel leuk, maar nu word je gek van al die prikkels, kan je minder goed tegen drank of lang staan. Je voelt je beroerd, geniet er niet van en moet naderhand super lang herstellen

Het kan ook zijn dat je je vaak plotseling niet lekker voelt, waardoor leuke dingen aanvoelen als een verplichting. Naar die verjaardag, uiteten met je vriendin, of die afspraak waar je heel veel zin in had, voelen dan als iets wat moet. Je gaat misschien wel, maar beleeft er weinig plezier aan.

Misschien ben je bang iets leuks te missen en doe je daardoor dingen waar je eigenlijk te ziek voor bent. Je gaat mee paintballen met je vriendengroep, want daar wordt nog maanden over nagepraat dus wil je erbij zijn. Maar eigenlijk gaat het niet en voel je je beroerd. Of je blijft op het terras zitten omdat je wilt genieten van het mooie weer, terwijl jij je niet lekker voelt en eigenlijk gelukkiger zou zijn als je binnen op de bank zou hangen.

Het is natuurlijk heel normaal en ook niet erg als dit af en toe eens gebeurt. Maar let er op dat dit niet te vaak voorkomt.

Dan zijn ‘leuke dingen’ helemaal niet leuk meer. Je geniet er niet van en moet er vaak lange tijd van herstellen.

Het is daarom belangrijk dat je niet allemaal ‘leuke dingen’ plant, maar dingen doet waar je van geniet. Niet dat je allemaal ‘leuke dingen’ moet doen die op het moment zelf toch niet zo leuk blijken te zijn. Daarom hieronder:

3 tips om meer te genieten:

Gelukkig leven met chronische ziekte

1. Leer je lichaam kennen zoals het nu is. Misschien vond je voor je ziek was dansen het allervetste wat er was, maar maakt het je nu niet gelukkig. Wees hierover eerlijk naar jezelf, hoe pijnlijk het misschien ook is.

2. Plan vrije tijd in. Tijd voor jezelf om te doen waar jij op dat moment zin in hebt. Dus niet toch nog even studeren, opruimen of verplicht naar het museum terwijl je moe bent. Deze tijd is om te genieten en precies te doen waar jij zin in hebt.

3. Maak afspraken onder voorbehoud. Zeg van te voren duidelijk dat je het misschien niet trekt en op de dag zelf wilt kijken hoe je je voelt. Dan voel je je vrijer om af te zeggen en is degene met wie je had afgesproken ook niet zo teleurgesteld.

Kortom: Het is belangrijk dat je blijft genieten als je leeft met een ziekte. Alleen zijn door je beperkingen dingen die eerst leuk waren, nu soms vervelend en vermoeiend. Leer daarom je lichaam kennen zoals het nu is, plan vrije tijd in en maak afspraken onder voorbehoud. Zo blijf je genieten van de dingen die je doet.

Wil jij (nog) meer genieten van je leven ongeacht je chronische klachten of ziekte? Doe dan mee aan de gratis online training die ik begin mei geef. Klik hier voor meer info en om je plek te reserveren.

 

 

Deel dit blog