0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

(* om dit artikel leesbaar te houden schrijf ik over ‘daten’ maar ik heb het net zo goed over kletsen op een feestje, flirten of een nieuwe relatie aangaan)

Daten, flirten, regelen, scharrelen, het opbouwen van een nieuwe relatie…het is iets wat veel mensen graag willen. Het is leuk, misschien leidt het naar meer en het is altijd een goed onderwerp om met je vriend(inn)en over te kletsen.

Daten is spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren, misschien leidt deze ontmoeting naar een wilde nacht of een geweldige relatie. Maar je kan ook afgewezen worden, wat natuurlijk niemand fijn vindt.

Daarom laat je de ander in het begin vooral je goede kanten zien. Je trekt iets leuks aan, doet vrolijk en geïnteresseerd. Dat je super slordig bent of een mega ochtend humeur hebt, verberg je de eerste tijd.

Een chronisch ziekte is lastig te verbergen. Terwijl dat juist hetgene is waar je je onzeker over voelt. Het deel dat je misschien niet meteen zou willen laten zien.

Maar al zou je kunnen verbergen dat je ziek bent, dan nog werkt dat niet. Dan moet je je de hele tijd in rare bochten wringen en leugens vertellen. Je bent niet jezelf. Dat is a-relaxed en zo leren jullie elkaar natuurlijk niet echt kennen.

Dus zal jij al vrij snel een kwetsbaar deel van jezelf moeten laten zien als je gaat daten. Iets waar jij je misschien niet vrolijk, leuk of sexy bij voelt. Maar wat wel onderdeel is van jouw leven.

Dat is eng, afgewezen worden om je ziekte is super confronterend, dus date je misschien minder dan je zou willen. Je sluit je er (een beetje) voor af. Zo mis je de kans op leuke dates, spannende scharrels, en misschien zelfs de liefde van je leven. Ook doe je op dit gebied niet mee met leeftijdsgenoten, waardoor je minder aansluiting vindt en je een belangrijk onderdeel van deze levensfase mist.

Omdat je ook met een beperking gewoon jong bent, jij in het leven mee mag doen en alle ups en downs van het daten mee mag maken:
 

7 Tips om te daten als je leeft met chronische klachten:

1. Denk niet voor een ander. Ga er niet vanuit dat een leuk persoon nooit voor een chronisch zieke zou gaan. Dat hij of zij het irritant vindt dat jij niet tot diep in de nacht kan uitgaan of nooit verliefd kan worden op iemand in een rolstoel. Dat weet je namelijk niet. Geef je date de kans en de ruimte om zelf te bepalen wat hij/zij wel of niet leuk vindt aan jou.

2. Oordeel niet te snel. Het kan dat de ander schrikt van jouw beperking of een ‘domme’ opmerking maakt. Wijs hem of haar daar niet meteen om af. Voor jou is die beperking heel normaal, voor de ander kan het compleet nieuw zijn. Zet dus niet meteen je stekels op maar leer je date kennen en geef hem/haar de kans jou te leren kennen.

3. Laat zien wat jij wilt. Er is geen wet die bepaalt wanneer jij wat moet vertellen of laten zien van jouw beperkingen. Experimenteer hiermee en kijk wat jij relaxed vindt. Sta je in de kroeg en een onbekende komt naar je toe, dan hoef je niets te vertellen. Op een internetprofiel is dat ook niet direct nodig. Gaat t contact verder en wil je iemand beter leren kennen, dan is het meestal wel handig om meer uit te leggen.

4. Vertel niet direct alles tot in detail. Leg uit wat er aan de hand is en geef eerlijk antwoord op vragen. Maar je hoeft bij de eerste ontmoeting niet meteen alle ins en outs van jouw ziekteverloop, beperkingen en toekomstperspectief te vertellen. Als jullie elkaar beter leren kennen, komt dat vanzelf wel.

5. Laat zien dat je meer bent dan een zieke. Laat zien wie jij bent en dat jij een leuk leven hebt, ook met ziekte. En ontdek wat voor persoon er tegenover jou zit. Stel vragen aan de ander en vertel over jouw interesses, persoonlijkheid en passies.

6. Daten is leuk, geen keuring. Soms lijkt het alsof daten een keuring is; ben ik wel leuk genoeg voor die ander? Of juist: is die ander wel leuk genoeg voor mij? Daten is geen wedstrijd. Het gaat erom dat je samen een leuke tijd hebt. Denk niet dat je boven of onder de ander staat. Jullie zijn allebei sowieso goed, doen samen wat leuks en kijken of jullie een match zijn.

7. Wees trouw aan jezelf. Doe geen dingen die je niet wilt en ga niet over je grenzen om de ander te pleasen. Blijf ook niet bij iemand die je eigenlijk niet leuk vindt omdat je bang bent dat niemand anders jou zou willen. Jij bent geweldig en verdient de persoon die jij het allerleukste vindt.

Heel veel plezier!

Wil je meer lezen over daten met een chronische ziekte en tips om het (nog) leuker te maken? Lees dan hier mijn tweede blog over daten met een chronische ziekte

Deel dit blog