0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Als je leeft met een chronische ziekte of andere beperking, kan je soms wel wat hulp gebruiken. Iemand die boodschappen voor je doet, je bed verschoont of je ergens heen rijdt.

Veel mensen vinden het super lastig om hulp te vragen. Je wilt de ander niet tot last zijn, vindt het moeilijk om je beperkingen te laten zien, bent bang dat iemand je een aansteller vindt of dat hij ‘nee’ zegt.

Omdat het zo lastig is om hulp te vragen, doe je het misschien op een manier die niet zo goed werkt.
Een voorbeeld daarvan is:

  • Je doet stoer en vraagt geen hulp. Je wilt niemand tot last zijn dus doe je het zelf wel. Je gaat over je grenzen of laat het maar zitten. Eigenlijk zorg je niet goed voor jezelf omdat je het zelf niet kan, en het aan niemand anders vraagt.

Mensen hebben totaal niet door dat zij jou misschien kunnen helpen. Ze hebben geen idee hoe ziek jij eigenlijk bent en durven soms amper hulp aan te bieden omdat jij zo sterk en stoer overkomt.

Een andere niet zo effectieve manier van hulp vragen is:

  • Uitgebreid vertellen over je klachten. Je hoopt dat de ander je daardoor begrijpt, ziet hoeveel pijn en klachten je hebt, dat jij iets echt niet kan en dat hij jou daarom wil helpen.

Helaas werkt dit ook niet. In plaats van meer begrip te krijgen, vinden mensen dat je zeurt en gaan ze het contact uit de weg. Of ze doen alleen wat voor je omdat ze je zo zielig vinden, niet omdat ze het willen.

Wat ook kan gebeuren:

  • Je rekent voor alle hulp op 1 of 2 personen. Je vader, moeder, zus of vriend is de enige die weet wat jij nodig hebt en de enige die jij om hulp vraagt.

Dit is super zwaar voor degene die alle hulp moet leveren. Ook als deze persoon het met liefde doet, is het soms praktischer en fijner als meerdere mensen jou helpen. Zo blijft de relatie met deze mantelzorger leuker en houdt hij of zij het langer vol.

Het is dus handig om hulp te durven en kunnen vragen, op een manier die voor jou én voor de ontvanger goed voelt. Het maakt jouw leven makkelijker, je relaties leuker en je gaat minder over je grenzen heen.

Daarom: 

7 tips om hulp te vragen:

chronisch ziek tips pain2power

1. Onthoud: je vraagt het, je claimt het niet. Geef de ander ruimte om nee te zeggen. Dan is het gewoon iets wat je vraagt. Zo wordt het voor jullie allebei lichter en makkelijker om hulp te vragen en te geven.

2. Stuur een mail naar verschillende mensen waarin je om hulp vraagt. Schrijf erbij dat je het lastig vindt om hulp te vragen, dat je het begrijpt als ze niet kunnen, en dat je het fijn vindt als mensen bepaalde dingen voor je doen.

3. Wees duidelijk en concreet. Zeg duidelijk wat mensen voor je kunnen doen als ze hulp aanbieden of als jij om hulp vraagt. Bijvoorbeeld: Dinsdag om 12 uur mee naar het ziekenhuis gaan. Of één keer per week boodschappen voor me doen.

4. Als je klachten wisselend zijn, leg dit dan uit. Zij maken jouw huis schoon maar zien jou wel de volgende dag in de stad lopen. Dat begrijpen veel mensen niet. Vertel hoe jouw lichaam werkt en dat je wisselende klachten hebt.

5. Uit je dankbaarheid. Het klinkt heel logisch, maar doordat je je ongemakkelijk voelt kan je dit vergeten. Zeg dankjewel, stuur een keer een kaartje of geef een klein cadeautje. Vertel hoeveel het voor je betekent en dat je er echt mee geholpen bent.

6. Ga het enge, ongemakkelijke gevoel niet uit de weg. Soms, of misschien wel altijd, voel je je raar en ongemakkelijk als je hulp vraagt. Zeker als je je op dat moment niet goed voelt en echt hulp nodig hebt. Laat dit gevoel er gewoon zijn. Het hoort erbij en hierdoor voelt de ander dat je echt hulp nodig hebt.

7. Doe het! De enige manier waarop hulp vragen makkelijker wordt, is door het vaker te doen. Je merkt dat mensen je graag willen helpen en dat de wereld niet vergaat als iemand ‘nee’ zegt. Dus denk er niet te lang over na en probeer het gewoon.

Veel succes!

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

© Inge Dekker

Deel dit blog