0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Als je een chronische ziekte of andere beperkingen hebt, kan het zijn dat jij een medische keuring moet ondergaan. Je moet naar de bedrijfsarts of arbo arts of misschien heb je een keuring van het UWV, de sociale dienst of dienst werk en inkomen omdat je een Wajong of WIA of andere uitkering hebt aangevraagd.

Veel mensen presenteren zich op zo’n keuring veel te gezond. Ze zorgen dat ze vooraf goed uitgerust zijn, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen verwoorden. Dat ze achteraf bekaf zijn, ziet de keuringsarts niet.

Hierdoor komt het vaak voor dat iemand veel te gezond wordt ingeschat. Zeker als je onzichtbaar ziek bent, je klachten erg wisselend zijn of je geen bekende of duidelijk aantoonbare ziekte hebt, gebeurt dit regelmatig. Bijvoorbeeld bij ME, fibromyalgie, vermoeidheid na kanker, chronische pijn of andere onverklaarde klachten. Maar ook als jij bijvoorbeeld meer of andere klachten hebt dan ‘standaard’ is voor jouw aandoening.

Gevolg is dat jij niet de hulp of uitkering krijgt die je nodig hebt. Niet omdat je niet echt ziek bent, maar omdat de arts niet goed genoeg heeft gezien hoe ziek en beperkt je bent.

Achteraf gezien was ik zelf nogal naïef toen ik in 2003 bij het UWV een Wajong-uitkering ging aanvragen. Ik was compleet uitgeput, hartstikke ziek en daardoor gestopt met mijn studie.

Ik ging ervan uit dat de keuringsarts echt wel zou begrijpen dat ik liever wilde studeren en werken, dan uitgeput op bed te liggen en van een uitkering leven. Ik dacht dat hij zou zien dat ik een doorzetter was en ik net als mijn vrienden volop mee wilde doen.

Maar het liep anders, ik werd 100% gezond verklaard. Ik was verbijsterd, wist niet wat er fout was gegaan en waar ik recht op had. En ik was te ziek om door te vechten.

Ondertussen weet ik dat er heel veel mensen zijn die problemen hebben bij hun keuring. Die niet worden geloofd, hun klachten niet serieus genomen. En die dus niet de (financiële) hulp krijgen die ze nodig hebben.

Daarom hieronder mijn tips voor een keuring. Zodat jij van mijn fouten kunt leren en hopelijk, zonder al te veel gedoe, de hulp krijgt die jij nodig hebt.

9 Tips voor de keuring door UWV, DWI of arbo arts:

keuring uwv tips voor medische keuring arbo arts, wajong, wia,

1. Wees niet naïef. Denk niet ‘Ach, dat doe ik gewoon even’. Ook niet als je jezelf goed kan verwoorden en makkelijk contact maakt. Dit is belangrijk dus stop er tijd, energie en aandacht in.

2. Vraag hulp. Vraag je vader, vriendin of buurman om je te helpen bij je keuring. Deze persoon kan info voor je zoeken of opvragen, maar kan het ook tegen je zeggen als je je te gezond voordoet. Neem deze persoon mee naar de keuring voor support, aanvullingen en om aantekeningen te maken.

3. Bereid je goed voor. Neem alle medische informatie die je hebt mee, een brief van je specialist kan ook helpen. Vraag tips aan je patiëntenvereniging, zoek naar informatie op internet, weet wat je wilt en waar je recht op hebt.

4. Zie de realiteit onder ogen. Het is moeilijk een ander te overtuigen dat jij bepaalde dingen echt niet kan, als jij dat zelf eigenlijk niet wilt geloven. Hoe pijnlijk het ook is: het is nu tijd om je kop uit het zand te halen en te erkennen dat je beperkingen hebt.

5. Schrijf op hoeveel je doet op een dag. Geef duidelijke voorbeelden van wat je wel en niet kan en beschrijf wat de gevolgen zijn als je meer doet.

6. Kan jij dit 40 uur per week? Als een keuringsarts vraagt of iets kan, dan bedoelt deze arts ‘Kan jij dit 8 uur per dag, 5 dagen per week, week in week uit?’ Geef daar dus antwoord op. En zeg niet ‘ja’ omdat je denkt ‘Als mijn huis in de fik staat kan ik dat echt wel’.

7. Laat je ziek zien. Laat je zien zoals je op een slechte dag bent. Zeker als je gezondheid wisselend is, kan je de neiging hebben je op je best te presenteren, doe dat niet! Probeer een beetje te voldoen aan het cliché beeld van een zieke: Bleek, bezorgd, langzaam sprekend en vermoeid.

8. Werk mee. De keuringsarts probeert natuurlijk ook gewoon zijn of haar werk te doen. Wees open, beantwoord de vragen eerlijk en werk mee aan eventuele vervolgonderzoeken.

9. Kom voor jezelf op en vecht voor je rechten. Maak bezwaar of ga in beroep tegen beslissingen waar je het niet mee eens bent. Zoek daarbij de steun van een advocaat die zich hierin heeft gespecialiseerd.

Heel veel succes!

Heb jij nog meer tips of wil jij jouw ervaringen delen? Reageer dan hieronder.

 

Deel dit blog