0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Je ziekte en klachten zijn onvoorspelbaar. Soms heb je er geen of amper last van, valt er goed mee te leven en zijn je klachten stabiel. Op andere momenten ben je opeens heel ziek, uitgeput, heb je veel pijn of moet je naar het ziekenhuis.

Op momenten dat het slecht gaat baal je. Weer moet je afzeggen, terugschakelen, of naar het ziekenhuis. Weer meer pijn of nieuwe klachten. Weer kan je niet wat je wilt en word je geconfronteerd met je ziekte.

Je baalt en bent boos, maar niet echt op iemand. Het is immers niemands schuld dat jij ziek bent. Jij moet er gewoon mee leven. Maar toch. Soms ben je boos.

Zonder dat je het door hebt kan je dan boos worden op jezelf. Omdat je over je grenzen bent gegaan en te veel hebt gedaan. Omdat je niet goed je medicijnen hebt ingenomen, of te laat naar de dokter bent gegaan.

Zeker als je veel klachten hebt, of als je klachten verergeren, kan er in je achterhoofd een stemmetje zijn dat zegt dat jij het fout hebt gedaan. Je denkt bijvoorbeeld:  “Sukkel! Wéér te veel gedaan”. Of: “Wat een loser ben ik. Ik wist dat t niet slim was en toch ging ik door”. Het is mijn eigen schuld”.

Of misschien zegt het stemmetje vooral dat het afschuwelijk is, dat je je nooit beter gaat voelen en je alleen nog maar ongezond, ongelukkig en alleen zult zijn. Het stemmetje is dan niet boos maar vooral bang en moedeloos is.

Wat jouw stemmetje ook zegt: het is niet waar! Ja, misschien had je beter voor jezelf kunnen zorgen en misschien word je nooit meer beter, maar het is niet waar. Het is niet jouw schuld dat je ziek bent en daar niet altijd perfect mee omgaat. En het is onzin dat je ongelukkig zult zijn, of gaat ‘mislukken’ omdat je ziek bent.

Deze gedachten zijn eigenlijk gevoelens die zich proberen te uiten. Je bent boos, maar kan het niemand kwalijk nemen, dus richt het zich op jezelf. Of je voelt angst, moedeloosheid, verdriet. In plaats van dat even helemaal te voelen, stop je die gevoelens weg. Ze uiten zich dan via dat nare stemmetje.

Door dit gesprek in je hoofd, soms heel duidelijk, soms bijna ongrijpbaar, ga jij je alleen maar slechter voelen. Je bent hard en streng voor jezelf of praat jezelf (zonder het door te hebben) de put in.

Dat is natuurlijk waanzin. Het is al rot dat je je niet lekker voelt, gaat dat stemmetje je een extra slecht gevoel aanpraten. Terwijl jij juist alle liefde en support moet krijgen die er is!

Daarom is het belangrijk dat jij  je eigen beste vriend(in) wordt. Dat je jezelf gaat behandelen zoals de perfecte BFF dat zou doen.

 

5 Tips om je eigen beste vriend(in) te zijn:

1. Merk op hoe je tegen jezelf praat, wat dat stemmetje in je hoofd zegt. Soms is het heel sluw of ben je er zo aan gewend dat je het amper hoort.

2. Welk gevoel wordt er onderdrukt? Vanuit welk gevoel praat dat stemmetje? Is het bang, boos, verdrietig? Laat dat gevoel er zijn. Huil, schreeuw, sla een kussen of voel alleen maar hoe het in je lichaam voelt. Vaak wordt het dan vanzelf minder of lost het op.

3. Wat zou een beste vriend(in) zeggen en doen? Praat tegen jezelf zoals je perfecte beste vriend(in) dat zou doen. Of zeg wat jij tegen iemand in jouw positie zou zeggen. Waarschijnlijk ben je dan niet boos, of zeg je dat t een sukkel is, maar ben je aardig, supportive en lief.

4. Have fun! Naast lief en supportive is een ideale vriend natuurlijk ook gewoon leuk om bij te zijn. Dus wees goed, grappig en gezellig voor jezelf. Ook als je in je eentje in je bed ligt.

5. Blijf oefenen. Waarschijnlijk gaat dit niet meteen altijd goed. Dat stemmetje in je hoofd kan er lang blijven zitten of vaak terugkomen. Wees ook daarin relaxed en niet te streng voor jezelf. Blijf gewoon elke keer oefenen.

Kortom: Als je gezondheid verslechtert, kan je boos worden op jezelf. Of je voelt je bang of moedeloos. Geef je gevoelens de ruimte zonder naar het nare stemmetje in je hoofd te luisteren. Wees zoals een goede vriend(in) voor jezelf. Je kunt immers alle liefde en support gebruiken die er is. Ook die van jezelf.

Vind je het lastig dit in je eentje te doen? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Misschien kan ik je helpen, bijvoorbeeld door middel van (live of online) coaching. Hier lees je er meer over.

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan:

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

 

Deel dit blog