0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Uiteraard licht ik deze punten toe. De voordelen ervan voor patiënten maar ook hoe het tegelijkertijd de zorg minder duur kan maken.

En ik zit –mede dankzij de vele feedback op mijn oproep hierover- vol ideeën over hoe we dit voor elkaar zouden kunnen krijgen: Artsen in de rol van medisch adviseur, onafhankelijke ‘patiënt ondersteuners’, patiëntenverenigingen professionaliseren en hun kennis meer gebruiken. Aandacht voor vooroordelen van artsen over patiënten, betere samenwerking tussen medici en tussen verschillende instellingen, meer ruimte voor lifestyle, voeding en de behoeften en interesses van patiënten. Meer gespecialiseerd verpleegkundigen, kunnen chatten of beeldbellen met je specialist, en ga zo maar door.

De minister luistert aandachtig maar onderbreekt mij dan. Wat ik zeg klinkt fantastisch en is al gaande. Dit is precies de richting die de zorg de laatste jaren opgaat en er is in de afgelopen 20 jaar al veel verbeterd in dit opzicht. Ja, patiënten moeten meer gehoord worden maar dit kan hij niet van bovenaf met één druk op de knop regelen.

Volgens De Jonge is er al veel aan het veranderen en verbeteren, precies de kant op die ik wil. Hij geeft een uitgebreid voorbeeld van hoe digitalisering de zorg beter, gebruiksvriendelijker én goedkoper kan maken.

Ik waardeer het dat de minister alle tijd voor mij heeft en hoe betrokken en zichtbaar hij is in de media. Hij wil duidelijk dingen veranderen, is voorstander van minder regels en pragmatische oplossingen in plaats van langdurige procedures en bureaucratie.

Maar wow, ik kan wel echt merken dat ik tegenover een minister zit. Ik ben verbaal vaardig, maar alles wat ik zeg wordt door De Jonge moeiteloos gepareerd. Het is duidelijk dat ik niet tot hem doordring.

Ik had gehoopt op een echt gesprek, mijn kennis delen en inbrengen en samen kijken wat er eventueel verbeterd kan worden. Ik had geen ander beleid verwacht maar misschien een zaadje planten of gewoon samen van gedachten wisselen over een super gecompliceerd onderwerp.

Maar de minister doet alsof ik een interview afneem, heeft overal een antwoord en een goed verhaal op. Niet samen kijken en leren van elkaar, maar de expert die het weet, antwoorden geeft en mij met zijn imposante persoonlijkheid een beetje overdonderd.

We hebben het nog even over zijn campagne tegen eenzaamheid bij ouderen, en nemen de tijd om een paar selfies te maken.

Naderhand sta ik met gemengde gevoelens buiten. Wat tof dat ik daar mocht zijn, wat een energieke en vlotte vent, maar tegelijkertijd voelde ik me niet gezien en gehoord.

Misschien was dit gesprek wel heel symbolisch voor de zorg.

 

©2018 Inge Dekker

 

Vervolg op plaatsen van dit blog: Naar aanleiding van de blog nam een medewerker van het ministerie van VWS contact met mij op om te vragen wat een volgende keer beter zou kunnen.
Ik heb aangegeven dat het mij niet om een scherp interview ging waarin ik de minister de maat wilde nemen, maar dat ik op zoek was naar een gesprek om samen te kijken hoe het beter kan.
Zij benoemde dat zij in het vervolg vooraf de verwachtingen en intenties beter zullen checken.

 

Dit blog heb ik oorspronkelijk geschreven voor ZorgkaartNederland. Omdat mensen hier ook vroegen naar mijn ervaringen bij Minister de Jonge plaats ik het blog, met wat kleine aanpassingen, ook hier op mijn eigen site.

 

Deel dit blog