0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Een super groot compliment aan iedereen die leeft met een chronische ziekte of andere fysieke klachten!

Het valt mij echt op dat je vaak complimenten krijgt voor wat je doet. Voor je dromen waarmaken, grenzen verleggen, nieuwe spannende avonturen aangaan.

Maar uit ervaring weet ik dat níet doen, afzeggen, stoppen, binnen je grenzen blijven en weer een dag in bed of op de bank doorbrengen een stuk lastiger is. Dat je graag iets wilt doen, maar dat het niet gaat. Dat je je plannen moet bijstellen, je grenzen in acht moet nemen en jij niet (zomaar) je grootste dromen kunt najagen.

Na 20 jaar heel ziek te zijn geweest voel ik me nu veel beter. Ik ben niet 100% gezond, maar kan stukken meer dan ik jaren kon. Heerlijk! Ik doe allemaal leuke dingen; zo ben ik druk bezig met het ontwikkelen van verschillende nieuwe trainingen voor Pain2power.

Ook kan ik af en toe weer sporten, wat ik heerlijk vind. Ik probeer mijn conditie op te bouwen door hard te lopen (nou ja, hard ;-)), ik doe aan yoga en kan af en toe weer windsurfen. Fantastisch!

En ik krijg hier dus vaak complimenten voor. “Wat goed dat jij dit doet met je bedrijf!” “Wat knap dat je aan het sporten bent”. “Wat stoer dat je gaat windsurfen.”

Dit is natuurlijk heel tof. Het is heerlijk om te horen dat mensen waarderen wat je doet of het goed vinden waar je mee bezig bent.

Maar toch voelt het ook dubbel om al die complimenten te ontvangen

Ik vind het namelijk een voorrecht dat ik dit kán doen. Ik vind het fantastisch dat ik eindelijk genoeg energie heb om aan mijn droombedrijf te werken en ik vind het top om weer te kunnen sporten.

Ik weet, net als elke chronisch zieke, maar al te goed dat leven met klachten en niet kunnen doen wat je wilt, veel moeilijker is dan gezond zijn en je dromen waarmaken. Al die keren dat je als chronische zieke moet afzeggen, aanpassen, je moet inhouden, dat je pijn hebt, je beroerd voelt, medicijnen moet nemen, je klachten verergeren en je niet kunt doen wat je wilt, zijn zo veel lastiger dan lekker doen waar je zin in hebt of spannende, nieuwe avonturen aangaan.

Maar daar krijg je meestal niet zo veel complimenten voor. Al die dagen, weken, maanden die je in bed of op de bank doorbrengt. Al die uren dat je hangt, rust, binnen zit. Ze worden vaak niet gezien door de omgeving, en je wordt er meestal niet om bewonderd.

Terwijl níet doen, dealen met tegenslag, binnen je grenzen (proberen te) blijven, pas echt knap en bewonderenswaardig is! Daarom wil ik jou een groot compliment geven: voor het leven met beperkingen:

Voor al die weken, maanden en jaren dat jij leeft met een chronische ziekte, al die dagen die jij in (ziekenhuis)bed of op de bank doorbrengt en niet kan doen wat jij wilt. Voor al die keren dat jij je anders voelt dan de rest, over je grenzen gaat of moet afzeggen. Voor alle pijn, vermoeidheid en beroerdheid die jij voelt, alle diëten die jij volgt of medicijnen die jij neemt. Voor alle onderzoeken, behandelingen, en beperkingen waar jij mee dealt….

Goed bezig! Respect! You rock!

Omdat ik het belangrijk vind dat jij dit zelf ook echt voelt, hieronder:

3 Tips om jezelf meer te waarderen:

1. Give yourself some credit! Kijk naar jezelf met alle liefde die je in je hebt en zie hoe hard je je best doet en hoe zwaar het soms is (geweest). Wees lief voor en trots op jezelf. Jij doet het toch maar weer elke dag, zo goed mogelijk leven met jouw beperkingen.

2. Maak van vandaag of morgen jouw privé feestdag: vraag je door de dag heen zo vaak mogelijk af “wat is het liefste wat ik nu voor mezelf kan doen?”. Is dat een leuke serie kijken, naar je favoriete muziek luisteren of toegeven aan je vermoeidheid en een tukje doen? Doe het. Misschien wil jij juist van alles doen, lekker over je grenzen gaan, kijk dan of je je dat kan veroorloven en geniet er van!

3. Geef toe aan hoe je leven nu is. Proberen te leven alsof je helemaal gezond bent, maakt je meestal niet gelukkiger of gezonder. Dus zorg goed voor jezelf en erken hoe goed je bezig bent door je ziekte juist wel onder ogen te zien.

 

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan HIER aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

 

Deel dit blog