0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Daten met ziekte is extra spannend. Je kunt je extra onzeker voelen over je chronische ziekte. Je loopt immers de kans om afgewezen te worden op iets waar je zelf niet voor gekozen hebt, namelijk je fysieke beperkingen. Dat is pijnlijk en confronterend.

Daarom daten veel mensen die chronisch ziek zijn maar niet (meer). Het kan natuurlijk dat je er fysiek niet toe in staat bent. Maar veel mensen kunnen het wel maar durven het niet zo goed.

Diep van binnen geloven zij dat ze niet leuk genoeg zijn voor een gezond persoon. Dat die leuke gast of dat knappe meisje nooit verliefd kan worden op iemand die er anders uit ziet, op iemand in een rolstoel, of op iemand met super weinig energie.

Dat is de kern van het probleem. Niet dát je er anders uit ziet of iets niet kan, maar dat je je daar onzeker over voelt. Daardoor stel je je niet open, laat je je niet helemaal zien en stuiten mensen die jou misschien wel interessant vinden op een dikke muur.

De allerbelangrijkste voorwaarde om leuk te daten met ziekte is dan ook het hebben van eigenwaarde. Daarmee bedoel ik dat je je vrij en goed genoeg voelt. Vrij om te zijn met wat er is en dat jij, wat jij doet en wat er gebeurt oké is.

Zonder eigenwaarde wordt daten een pijnlijk, moeizaam proces, dat je  misschien liever uit de weg gaat. Je voelt je snel afgewezen, onzeker en slecht over jezelf.

Maar mét eigenwaarde wordt ook daten met ziekte of klachten luchtig en leuk. En misschien leidt het wel naar de liefde van je leven.

Maar ja, als je niet zo veel eigenwaarde hebt, wat dan? Wat doe je als je echt gelooft dat je niet leuk genoeg bent? Denkt dat er nooit iemand verliefd kan worden op jou? Misschien lijk je wel stoer maar voel je je van binnen super onzeker. Of kan je gewoon wel wat meer eigenwaarde gebruiken.

Je bent zeker niet de enige! En daarom:

7 Tips voor meer eigenwaarde om leuk te daten met ziekte:

daten met ziekte of chronische klachten Tips voor meer eigenwaarde pain2power

1. Bekijk de gedachten die jij hebt. Onzekere gedachten over jezelf, je ziekte en hoe waardevol jij bent als potentiële partner.

2. Kun je zien dat dit enkel gedachten zijn? Gedachten die jij -tot nu toe- blijkbaar geloofde. Maar niets meer of minder dan gedachten.

3. Kun je zien dat dit niet dé waarheid is? Dat andere mensen misschien hele andere gedachten over jou of jouw ziekte hebben? Dat het alleen waar lijkt als je er in gelooft?

4. Hoe ben jij, hoe voel jij je hoe gedraag jij je als je die gedachten gelooft? Trek je je bijvoorbeeld terug? Of doe je stoer, ontstaat er een muurtje, voel jij je klein?

5. Hoe voel jij je als jij die gedachten niet gelooft? Als die onzekere gedachten niet waar zijn en jij helemaal goed bent precies zoals je bent. Nu al. Zonder dat er iets hoeft te veranderen of verbeteren. Hoe voelt dat? Hoe ben jij dan?

6. Hoe zou het zijn om de oude gedachten over jezelf gewoon te laten en niet meer te geloven? Misschien komen ze af en toe nog langs, maar je kunt nu zien dat het niet De Waarheid is en dat jij er niet naar hoeft te luisteren.

7. Als je zin hebt om te daten, ga er dan voor! Zonder de gedachten (te geloven) dat jij iets moet bereiken, dat het iets moet opleveren of dat deze date iets zegt over hoe waardevol jij bent, wordt het een stuk leuker en lichter om af te speken.

Kortom: Om leuk en succesvol te daten helpt het om de onzekere gedachten die je misschien hebt over jezelf en over daten met ziekte eens te bekijken, zodat je deze steeds minder of helemaal niet meer hoeft te geloven. En zo vrij en zonder verwachtingen van jezelf of je date het contact aan kunt gaan.

Heel veel plezier!

Wil je meer lezen over daten met ziekte? Klik dan hier voor mijn andere blog vol praktische tips over leuk & ontspannen daten als je leeft met chronische klachten.

Deel dit blog