0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Veel mensen maken zich druk over dingen waar ze weinig invloed op hebben. Of het dit weekend wel mooi weer wordt, of de vakantie leuk wordt, of andere mensen hun outfit hip vinden.

Als je leeft met chronische klachten is er eigenlijk altijd wel iets is waar je je zorgen over kunt maken. Lukt het nog wel om te werken? Wat moet je doen met die nieuwe klachten? En hoe zal het in de toekomst gaan?

Het kan lijken alsof het nodig is je zorgen te maken, alsof alles fout gaat als je dat niet doet. Dus denk je 100 keer aan die medicijnen die je straks niet moet vergeten in te nemen, aan die klachten die veranderen, aan de toekomst of juist aan wat je eerder ‘fout’ hebt gedaan waardoor je je nu zo beroerd voelt.

Alsof je, door veel over alles na te denken, controle krijgt over je klachten en je leven. Dat je dan voortaan perfect omgaat met je lichaam en niet voor onvoorspelbare situaties komt te staan.

Alleen werkt het niet zo. Je wéét niet hoe het in de toekomst gaat zijn. Ook al denk je de hele dag aan die pillen van vanavond, je kan ze alsnog vergeten.

Het enige wat je bereikt door constant te denken aan wat je straks wel en niet moet doen, is dat je nu minder geniet. Je hersens staan vaker dan nodig is in de ‘regel en stress’-modus waardoor je je minder blij en ontspannen voelt.

Ik bedoel natuurlijk niet dat je weg moet kijken en de realiteit niet onder ogen moet zien. Dat je door te doen alsof er niets aan de hand is en je klachten, grenzen en medicijnen niet serieus te nemen gelukkiger wordt, integendeel.

Maar ik geloof dat als jij met je aandacht hier bent, in dit moment, je wel weet wat je moet doen. Je voelt dan namelijk ook je lichaam meer en merkt bijvoorbeeld sneller op als het moe wordt. En je herinnert je dan op het juiste moment dat je je pillen moet nemen. Of je zet gewoon een wekker zodat jij er niet meer over hoeft na te denken.

Je hoeft dan niet constant dat programmaatje ‘wat kan en moet ik beter doen’ in je hoofd te laten draaien. Het is op sommige momenten zeker nuttig om hier naar te kijken, maar bij veel mensen lijkt dit constant aan te staan (en anders helpt je omgeving je wel om het te activeren) terwijl dat helemaal niet nodig is.

Het houdt ons juist af van genieten van wat er wél is.

Waarschijnlijk weet je dit allemaal wel, maar het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hieronder:

5 Tips om je minder zorgen te maken:

ontspannen geen zorgen maken ziekte pain2power

1. Adem diep in en uit. Vaak helpt het ook om ons geweldige Nederlandse ‘mantra’ te zeggen: Hèhè. Dit is een super simpel trucje om even uit alle drukte van je hoofd naar ‘hier en nu’ te komen.

2. Kijk om je heen. Al heb je al 1000 keer hetzelfde gezien, kijk om je heen. Laat alle vormen en kleurtjes gewoon door je ogen binnen komen. Zonder dat je er iets van hoeft te vinden of het hoeft te benoemen. In plaats van naar dat altijd doorpratende hoofd te luisteren, kijk je gewoon om je heen.

3. Leun in het leven. Vertrouw erop dat jij wel doet wat gedaan moet worden op het juiste moment door figuurlijk, en misschien ook letterlijk, wat vaker achterover te leunen. Even een chillmoment, niets hoeven, het leven laten gebeuren zonder dat jij daar iets van hoeft te vinden of aan hoeft te veranderen.

4. Laat je door anderen niet de put in praten. Als mensen horen hoe ziek jij bent, zullen ze misschien schrikken of het allemaal heel erg voor jou vinden, waardoor jij het gevoel kunt krijgen dat jij inderdaad een heel zwaar leven hebt. Geloof dit niet! Laat je door dit soort (goed bedoelde) reacties niet beïnvloeden. Geloof niet dat wat zij zeggen waar is en dat het allemaal heel erg is. Blijf gewoon aanwezig bij de ervaring van dit moment.

5. Hoe is het nu? Stel jezelf de vraag “hoe is het nu?”. Niet om daar een antwoord op te moeten geven, maar simpel als uitnodiging om dit moment volop te ervaren. Helemaal zoals het nu is.

 

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

dit veld niet invullen s.v.p.

Heb jij nog meer tips, of wil jij iets anders delen? Laat je reactie hieronder achter:

Deel dit blog