0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Veel mensen geloven dat je met een chronische ziekte minder gelukkig bent dan gezonde mensen. Het lijkt logisch om dit te denken. Ziek zijn, klachten hebben, niet kunnen wat je wilt is niet leuk.

Daarom gaan we op zoek naar manieren om beter te worden, of om in ieder geval minder last te hebben van onze klachten. Je gaat naar de dokter, fysio, specialist, volgt een dieet of alternatieve behandeling.

Daar is niets mis mee.

Maar pas op dat je je niet laat brainwashen! Geloof het grootste misverstand over ziek zijn niet.

Geloof niet dat gezondheid een voorwaarde is om gelukkig te zijn. Dat het leven nu misschien wel oké is, maar dat je pas echt kunt genieten als je 100% gezond bent. Dat je met een ziekte minder gelukkig bent.

Dit is dit niet waar! Geluk en genieten zitten niet in wat je hebt, bereikt en zelfs niet in wat je doet en meemaakt. En geluk is ook niet iets wat automatisch volgt als aan een lijstje voorwaarden is voldaan.

Dit heb je vast wel eens gemerkt. Dat je iets heel leuks deed, met leuke mensen, maar je toch niet helemaal happy voelde. Misschien zie je het ook bij mensen om je heen. Dan hebben ze dat diploma, die relatie, of dat mooie appartement en binnen no time vinden ze het niet meer zo bijzonder, maken ze zich er zorgen over of ze willen meer.

Niet je gezondheid, wat je hebt, of doet maakt gelukkig, je levenshouding bepaalt hoe gelukkig jij je voelt. Als je je overgeeft aan elk moment, helemaal beleeft hoe het is -ook al wilde je het misschien anders- ontstaat er vanzelf een gevoel van ontspanning. Van ruimte, plezier en lichtheid. Van geluk.

Je kunt deze houding ‘trainen’ zodat je je gelukkiger voelt en dus ook met een ziekte volop van het leven kunt genieten.

Deze geluks-houding is heel simpel en heeft niets te maken met positief denken of het ontkennen van wat je echt voelt. Je mag balen, boos zijn en je verdrietig voelen. Dit is namelijk ook helemaal oké.

Ik kan me voorstellen dat dit nu vaag of moeilijk klinkt, maar iedereen kan het. Het is een houding die ik je aanleer in mijn Chronisch Gelukkig Programma. Natuurlijk gaan we er dan dieper op in. Maar misschien vind je het leuk om nu al wat te oefenen. Daarom hieronder:

7 Tips voor een gelukkig leven ongeacht je klachten:
Geluk bij chronische ziekte
1. Laat je niet brainwashen! Geloof niet dat je minder gelukkig bent doordat je een ziekte of klachten hebt. Het is zeker niet altijd makkelijk maar het hoeft jou echt niet minder gelukkig te maken.

2. Stop met vechten. Laat toe hoe het nu is. Je hoeft je pijn, verdriet, frustratie of onvermogen niet te onderdrukken of te veranderen. Laat het –al is het maar voor een minuut- gewoon even zijn zoals het is.

3. Kijk naar je gedachten. Misschien zijn er gedachten die zeggen dat het wel anders moet of die je waarschuwen dat je zo niets bereikt en super ongelukkig wordt. Kijk eens naar je gedachten, zonder ze te geloven of ze te beantwoorden. Ze mogen er zijn en jij hoeft er niets mee te doen.

4. Hoe is het nu? Wat voel je in je lichaam? Tintelingen, warm, stekend, zacht of bobbelend? Voel al deze sensaties zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Jij bent het grote geheel waarin al deze dingen komen en gaan.

5. Neem een bad in wat er is. Hoe anders je het misschien ook wilt of had bedacht, dit is er nu. Laat alle sensaties (wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt) toe en doe alsof je er een bad in neemt. Dus in plaats van te proberen het te ‘verbeteren’, duik er helemaal in.

6. Speel hiermee. Probeer dit gewoon af en toe. Misschien is het in het begin onwennig, dat is oké. Kijk hoe het gaat en wat er in jou gebeurt als je deze houding aanneemt.

7. Hou het licht. Let erop dat dit niet een zware, serieuze taak wordt. Dan wordt het weer een doel dat moet worden bereikt. Jij bent al goed en dit moment is al helemaal compleet. Geniet ervan!

Wil je meer tips over hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte of andere klachten? Doe dan mee aan de gratis online training: Chronisch Ziek? Praktische tips voor meer geluk, ontspanning en genieten.

 

Deel dit blog