0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Door je ziekte of klachten kun jij je soms anders voelen dan de mensen om je heen. Zij gaan naar school, studeren, werken. Ze sporten, gaan uit en op vakantie. Ze denken hier verder niet over na want ‘iedereen’ doet het.

Wat voor hen normaal en vanzelfsprekend is, is dat niet altijd voor jou. Jij kunt niet alles eten, naar een festival of op je fiets springen om even naar de winkel te gaan. Misschien kun je geen kinderen krijgen of zie je er anders uit.

Hierdoor kan je je soms eenzaam of een buitenstaander voelen. Je hebt wel mensen om je heen, maar je bent nooit gewoon vanzelf ‘normaal’. Je moet vaak dingen uitleggen en kan niet zomaar aan alles meedoen.

Je kunt dan op zoek gaan naar mensen met dezelfde ziekte of klachten. Je gaat naar een bijeenkomst van je patiëntenvereniging, wordt lid van een facebookgroep of bent actief op internetfora.

Dit kan onwijs goed werken. Je ontmoet mensen die jou direct begrijpen en aan wie je niets hoeft uit te leggen of verklaren. Dit kunnen je beste vrienden worden.

Maar het kan ook tegenvallen. Dan voel je je ook bij je ‘lotgenoten’ niet op je plek. De mensen zijn veel ouder dan jij, hebben veel meer of juist minder klachten. De sfeer binnen zo’n groep kan tegenvallen of misschien heb je –behalve je ziekte- gewoon niets met deze mensen gemeen.

Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je nergens echt bij hoort. Niet helemaal bij je gezonde leeftijdsgenoten en ook niet bij de mensen met dezelfde ziekte. Je voelt je anders en een beetje verloren.

Daarom hieronder:

5 tips om je niet alleen en meer verbonden te voelen:

niet alleen bij ziekte pain2power.nl

1. Realiseer je dat iedereen zich wel eens anders of een buitenstaander voelt. Ook gezonde mensen die succesvol of populair lijken, kunnen zich niet op hun gemak voelen of het idee hebben dat ze er niet bij horen. Dit gevoel is heel normaal en heeft bijna iedereen wel eens.

2. Mensen voelen zich vaak minder één groep dan het van de buitenkant lijkt. Jij ziet misschien allemaal gezonde collega’s of sportieve klasgenoten, waar jij niet echt bij hoort. Maar zij zijn en voelen zich allemaal heel verschillend. Leer mensen kennen en je merkt dat iederéén anders is. Jij kan dus ook ‘anders’ zijn en er toch bij horen.

3. Zie dat het jouw gedachte is dat je er niet echt bij hoort. Door in deze gedachte te geloven ga je je op een bepaalde manier gedragen en wordt het waar. Als je het niet gelooft, doe je anders en reageren mensen anders op jou. Dan blijkt misschien dat je er helemaal bij hoort.

4. Ga je eigen gang en spreek je uit. Zeg wat je denkt en voelt. Houd je niet in omdat je bang bent anders te zijn of toch niet begrepen te worden. Jij mag je laten zien, zeggen wat je op je hart hebt, jouw ruimte innemen. Jij hoort er bij zoals je bent.

5. Ga om met verschillende mensen. Je hoeft niet in één vriendengroep of bij een paar mensen alles te vinden wat je zoekt. Je kunt af en toe actief zijn in facebookgroepen en naar de bijeenkomsten van je patiëntenvereniging gaan voor herkenning en tips met betrekking tot je ziekte. Andere dingen deel en doe je met je (gezonde) vrienden.

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan.

dit veld niet invullen s.v.p.
 

 

Deel dit blog