0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

‘Inge, jij bent mijn 10.001ste volger op Twitter. Jij verdient een prijs. Wat wil jij hebben?’
Ik moet lachen, en zeg als grap iets over een geheel verzorgde vakantie. Maar Erik Gerritsen, de secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport is serieus en vraagt door.
‘Oké, ik wil wel een gesprek met Hugo de Jonge’ flap ik eruit.
‘Deal!’ zegt Gerritsen, ‘een gesprek met de minister van VWS, dat ga ik voor je regelen.’

En zo ‘won’ ik, toen ik een paar maanden geleden bij ZorgkaartNederland mee mocht doen aan een gesprek met de secretaris-generaal van VWS, een afspraak met de minister.

En morgen is het zo ver, dan heb ik mijn gesprek met minister Hugo de Jonge. Je weet wel, die minister met die schoenen.

Ik heb al bijna 25 jaar fysieke klachten, heb gewerkt met kankerpatiënten en coach al 8 jaar mensen met een chronische ziekte. Ik heb heel wat wachtkamers, spreekkamers, scanapparaten en bloedprikcabines van binnen gezien en heb me regelmatig verbaasd, verwonderd, geïrriteerd of opgewonden over de zorg in Nederland.

En nu, nu heb ik een afspraak met de minister die daar over gaat. Dit is mijn kans. Mijn kans om alle frustratie om te zetten in constructieve ideeën en verbeterpunten.

Wat zal ik aankaarten? Ik merk dat er veel ideeën en suggesties opkomen over hoe er in de maatschappij met chronisch zieken wordt omgegaan. De keuringen, uitkeringen, wetten en regelingen. Maar dat is waarschijnlijk meer iets voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze minister gaat over Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wat zou daar beter aan kunnen?

De ideeën tuimelen door mijn hoofd: Over farmaceuten die te veel geld verdienen. Überhaupt zet ik mijn vraagtekens bij een systeem waarbij geld wordt verdiend aan ziekte en medicijnen, in plaats van aan gezondheid en preventie. Waarom zit er 21% BTW op yoga of coaching, terwijl een hernia-operatie en antidepressiva (terecht) worden vergoed?

Graag meer geld voor onderzoek naar voeding, lifestyle, de werking van medicijnen op vrouwen, kinderen, ouderen. De invloed van het tijdstip waarop medicijnen worden ingenomen. En dat artsen zich hierin goed laten bijscholen.

Maar dit zijn wel hele grote thema’s, die ook nog afhangen van politieke kleur en voorkeur. Als dit al zou veranderen, duurt dat waarschijnlijk jaren.

Wat kan ik nu, vanuit mijn eigen ervaringen en alle verhalen die ik heb gehoord, aankaarten? Op een realistisch manier. Dus hoe kan de zorg beter worden én betaalbaar blijven?

En daarmee kom ik direct uit op één van de onderwerpen waar ik het graag met Minister De Jonge over wil hebben: De kennis van patiënten wordt onvoldoende benut. Volgens mij hebben velen van ons tips en suggesties hoe we de zorg beter kunnen maken. Maar wordt daar over het algemeen weinig naar geluisterd. Zou dat niet een begin zijn?

Ik heb veel ideeën hoe de zorg beter kan, zonder dat het daardoor duurder wordt. Dit zal ik zeker met Hugo de Jonge gaan bespreken.

En ik ben ook meteen benieuwd naar jullie. Wat zie jij als verbeterpunten? Als jij als adviseur zou mogen optreden van de minister, of als directeur van jouw ziekenhuis of huisartsenpost, wat zou jij dan veranderen? Grootse plannen of kleine aanpassingen, ik hoor ze graag. Dus laat je reactie en ideeën hieronder achter.

Dan ga ik er morgen in Den Haag alvast voor pleiten dat er meer naar ons -de experts die wij (chronisch) zieken op dit gebied nu eenmaal zijn- wordt geluisterd.

 

Dit blog heb ik oorspronkelijk geschreven voor ZorgkaartNederland. Omdat ik het een belangrijk onderwerp vind en ook graag jouw mening en ideeën hoor, heb ik het, met wat kleine aanpassingen ook hier geplaatst.

Lees hier hoe het gesprek met de Minister was.

©2018 Inge Dekker

 

Deel dit blog