0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Wat er nu in de wereld gebeurt, is iets wat je als chronisch zieke misschien ook meemaakt: Je zit ‘gedwongen’ thuis, kan niet meer werken of naar je opleiding, niet naar vrienden, de voetbalclub, of een café. Je kan niet zomaar doen waar je zin in hebt. En je hebt geen idee hoe de toekomst eruit gaat zien. Of je nog op vakantie kunt en hoe het financieel allemaal wordt.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen als enige thuis zitten met chronische klachten en gezond thuis zitten door de corona-maatregelen, maar er zijn ook veel overeenkomsten.

In dit artikel wil ik het hebben over hoe je deze tijd beleeft

Wat mij opvalt is dat veel podcasts en artikelen er op gericht zijn dit zo snel mogelijk voorbij te laten gaan, zodat we zo snel mogelijk weer ‘door kunnen met ons leven’.

Dit is misschien heel logisch. Ik heb deze reactie zelf ook gehad toen ik gestopt was met mijn studie. Ik had het gevoel naast het leven te staan en kon niet wachten tot ik weer ‘door’ kon. Veel mensen die ik coach voelen dit ook. Je wilt iets doen, wat dan ook, om deze situatie te fixen. En dan zo snel mogelijk weer ‘verder met je leven’.

Deze houding werkt niet; fixen is vaak niet mogelijk. Die klachten zijn er, hoe graag we het ook anders willen en hoe hard we ook ons best doen. Net als dat de Coronamaat-regelen er nu zijn. Er continu tegen vechten is frustrerend en vermoeiend. En heeft meestal weinig zin.

Maar wat vooral belangrijk is, is dat we, als we in die oplosmodus zitten, veel minder genieten. We wachten tot ‘ons leven weer doorgaat’.  

Maar eigenlijk is dat een heel raar concept: alsof dit hier niet je leven is. Alsof je nu minder leeft omdat je binnen zit en minder doet.

Het lijkt dan of we alleen maar willen dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is, dat de dagen zo snel mogelijk gaan, dat we pas weer gaan genieten en ‘echt leven’ als dit achter de rug is.

Of het nu gaat om de coronamaatregelen of dat je thuis zit door je klachten, het is toch super zonde om zo te leven? Alsof het leven later belangrijker is dan het enige leven dat er nu al helemaal is.

Dus laten we vooral nu hier zijn, nu genieten, nu leven. Niet als een Groots Spiritueel Concept, maar gewoon het alledaagse nu, waarin plezier en frustratie kunnen zijn, verdriet, verveling en ook geluk. Niet om zo snel mogelijk voorbij te laten zijn maar om elk moment te beleven.

Omdat het soms fijn is dit je weer even te herinneren, hieronder:

5 Tips voor als je gedwongen thuis zit:1. Zie dat het maar een gedachte is dat dit niet of minder je leven is.
Dit ís er nu, het enige leven dat er is, dus in plaats van te vechten tegen deze waarheid, kun je hier gewoon zijn. En dit beleven. Ook al is het niet het perfecte plaatje.

2. Relax! Er kan zo’n idee opkomen dat je iets belangrijks moet doen. Maar je hoeft helemaal niets: Niets nuttigs te doen, niets te fixen voor straks en zelfs niet te genieten. Vertrouw er maar op dat als er iets langs komt dat jij wilt doen of proberen, een medicijn, cursus of online feestje, je dat doet. Daar hoef je verder niet over na te denken. En ook die boodschappen ga je echt wel regelen zonder daar de hele dag alert voor hoeven te zijn.

3. Leef nu. Niemand weet hoe het straks is en daar veel over nadenken maakt je situatie nu niet leuker. Dus kijk hoe het op dit moment is. En laat die gedachten over straks of later gewoon gaan. We weten het toch niet.

4. Ben je aan het wachten of aan het rusten? Kijk eens hoe het voor jou voelt. Ben je aan het wachten, op straks, een beter moment, de toekomst? Nodig jezelf dan uit om te rusten. Helemaal in dit moment te leunen. Niet omdat het belangrijk is, gewoon als spelletje en omdat het waarschijnlijk veel lekkerder voelt.

5. Waar heb je nu zin in? Wat voelt goed? Doe dat. Veel mensen zijn bang dat ze alleen nog maar lethargisch op de bank of in bed liggen als ze niets moeten. En misschien doe je dat ook een tijdje, maar op een gegeven moment komt er vanzelf weer beweging en ga je iets doen. Niet om iets te bereiken, voor later of omdat dat moet van jezelf, maar gewoon, omdat je er nu zin in hebt.


  1. Veel plezier!

Deel dit blog