0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Mag je, als je chronisch ziek bent, gelukkig zijn? Veel mensen zullen ‘ja natuurlijk!’ antwoorden op die vraag. Ze vinden het alleen maar super knap dat jij, ondanks alle ellende, vrolijk blijft en de moed erin houdt.

Maar als zij op in de file staan terwijl jij nog in bed ligt, als zij stressen voor een tentamen terwijl jij op je zonnige balkon zit, ligt het misschien toch anders. Dan kan het lijken alsof mensen het goed vinden dat jij positief bent, maar dat jij niet mag genieten en geen leuke dingen mag doen als zij hard moeten leren, werken of iets doen wat ze niet leuk vinden.

Het lijkt er soms op dat je als chronisch zieke niet gelukkiger mag zijn dan de gezonde, ‘hard werkende’ mensen om je heen. Alsof jij dan misbruik maakt van je ziekte. Alsof je eigenlijk de hulp, uitkering of speciale regelingen niet verdient. Dat het ‘gemeen’ is dat jij geniet van die serie die je overdag op de bank ligt te kijken, omdat zij daar geen tijd voor hebben.

Misschien denken de mensen om jou heen helemaal niet zo, vinden die het fijn om jou te zien genieten. Zijn zij blij dat jij blij bent of zijn ze gewoon niet zo met jou bezig.

Waar het om gaat is dat jij zelf dit gevoel kan hebben. Dat jij –terecht of niet- gelooft dat andere mensen jou een profiteur vinden als jij gelukkig bent en geniet van je leven.

En dus pas je (onbewust) je gedrag aan. Terwijl je iets leuks doet, denk je de hele tijd aan wat je niet kan. In plaats van te genieten van die serie die je ligt te kijken, bedenk je dat je gelukkiger zou zijn als je nu wel op school of op je werk zou zitten. Als je heerlijk op een terrasje zit, denk je er vooral aan dat je dit maar een uurtje kan doen en dat je straks weer moet rusten.

Je durft jezelf niet toe te staan volledig te genieten als andere, gezonde mensen, dat niet doen. Omdat het lijkt alsof je profiteert. Omdat mensen anders niet zien hoe ziek je echt bent en jou misschien niet meer willen helpen. Of omdat je bang bent voor stomme opmerkingen vanuit je omgeving.

Zeker als je niet werkt en afhankelijk bent van anderen kan je het gevoel hebben dat je niet al te gelukkig mag zijn. Sommige mensen zien ook niet dat je hulp nodig hebt, of echt heel ziek bent, als je geniet van je leven. Zij geloven dat zieke mensen automatisch ongelukkig horen te zijn.

Dit is natuurlijk onzin! Jij mag, ook met een ziek lichaam, volop genieten en gelukkig zijn. Jouw geluk doet niets af aan het feit dat je ziek bent en maakt het geluk van andere mensen niet minder.

Geloof dus niet dat je als zieke depri en timide door het leven moet gaan. Jij mag stralen, genieten en gelukkig zijn. Ook als andere mensen dingen doen die ze niet leuk vinden, of gewoon ongelukkig zijn.

ook met chronische ziekte of pijn gelukkig

5 manieren om volop gelukkig te (mogen) zijn:

1. Onderzoek welke (onbewuste) ideeën jij hebt over gelukkig zijn met een ziekte. Als je merkt dat jij eigenlijk vindt dat dat niet hoort of niet kan, kijk dan of dat waar is. Mag jij gelukkig zijn?

2. Laat je niet weerhouden door wat andere mensen (misschien) denken. Zij worden er echt niet beter van als jij ongelukkig bent, en jij ook niet. Integendeel, misschien ben jij wel een voorbeeld juist door te genieten, terwijl je die ziekte hebt.

3. Dit is jouw leven! Jij wilt alle mooie momenten die er zijn toch niet zomaar aan je voorbij laten gaan, alleen maar omdat je ziek bent? Voel je vrij om gelukkig te zijn en volop te genieten.

4. Als mensen een stomme opmerking maken, vinden dat je misbruik maakt van je ziekte of je niet (meer) willen helpen, ga dan het gesprek aan. Leg uit dat je echt wel klachten en beperkingen hebt, maar wel probeert te genieten van je leven.

5. Hoe KAN jij gelukkig zijn? Misschien vraag jij je helemaal niet af of je gelukkig mág zijn, maar hoe je gelukkig kán zijn met een chronische ziekte, vermoeidheid, pijn of beperkingen. Doe dan mee aan de gratis online training die ik binnenkort geef: Chronisch Ziek? Praktische tips voor meer geluk, ontspanning en genieten

Het is helemaal gratis en ik ga veel waardevolle info delen in een inspirerend en vrolijk uur. Dus kies het tijdstip dat jou uitkomt en reserveer nu jouw plek!

Leuk als jij erbij bent!

 

 

 

Deel dit blog