0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Genieten van je leven met een chronische ziekte, pijn of andere klachten, kan dat eigenlijk wel? Natuurlijk geniet je heus wel eens, maar die ziekte gooit toch vaak roet in het eten.

Soms baal je gewoon onwijs van die chronische ziekte. Je hebt pijn of andere klachten, bent snel moe, kan niet zomaar alles wat je wilt en voor jou is wat anderen ‘gewoon’ vinden misschien niet mogelijk.

Het is natuurlijk normaal dat je je hier soms boos, verdrietig of gefrustreerd door voelt. Je wilt het immers graag anders, of in ieder geval een beetje anders. En als je je dan wéér moet aanpassen, wéér moet afzeggen of het wéér slechter gaat, is het logisch dat je hier niet blij mee bent.

Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt over de toekomst. Of je ooit je eigen geld kunt verdienen, je een relatie krijgt, hoe je ziekte zich verder zal ontwikkelen.

Maar veel mensen voelen zich eigenlijk niet rot door hun klachten, maar van iets wat ik de ‘extra laag’ noem, de extra laag die op je ziekte zit. Daarmee bedoel ik de gedachten en gevoelens die je hebt over je klachten, beperkingen en uiterlijk.

Misschien denk jij nu ‘het zal wel, maar dat heb ik dus niet’, maar lees toch even verder, want ik ken eigenlijk niemand die dit nooit heeft. Ook zelf heb ik soms (nog steeds!) extra lagen, en vrijwel alle gezonde mensen die ik ken hebben ze ook.

Een voorbeeld van een extra laag is die van Suzanne, die dikker werd door de medicijnen die ze gebruikte: ze merkte bij het aankleden dat haar broek opeens erg strak zat. Eigenlijk had ze hier meteen een rotgevoel bij. Ze dacht ‘ik ben walgelijk’ en vervolgens ‘dan krijg ik nooit een relatie’ en ‘ik blijf altijd alleen’.

Eigenlijk is het enige wat ze merkte, haar ervaring, niet zo erg, namelijk dat haar broek strak zat. Maar in haar hoofd betekende die strakke broek dat ze lelijk werd, nooit een relatie zou krijgen en altijd alleen zou blijven. Ze wist helemaal niet of dit waar zou zijn, waarschijnlijk niet, en op dat moment was het in ieder geval niet zo, maar door de extra laag voelde ze zich, zodra ze merkte dat haar kleren strak zaten, rot; alsof haar rampscenario nu al waar was.

Nog een voorbeeld, Bas kwam erachter dat stage lopen voor zijn opleiding niet lukte. Het was te zwaar. Hier baalde hij ontzettend van, want hij wilde persé die stage goed afmaken. Hierdoor bleef hij te lang doorgaan en kwam hij uiteindelijk met heel veel klachten thuis te zitten.

De ervaring was dus dat het te vermoeiend was. Dat hij steeds meer klachten kreeg en het zo niet ging. In Bas’ hoofd betekende dit dat hij nooit zou afstuderen, dat hij nooit zijn HBO diploma zou halen, dat hij nooit zou kunnen werken, nooit geld zou verdienen en waardeloos zou zijn.

Dat is de extra laag die er bij hem op zijn klachten zat. Zodra hij merkte dat hij niet genoeg energie had, had hij het gevoel dat hij  nooit geld zou verdienen en dat hij waardeloos was.

De ervaring was alleen maar vermoeidheid. Wat op zich geen drama hoeft te zijn. En wat misschien met wat aanpassingen voorkomen had kunnen worden. Maar ‘de extra laag’ maakte het heel zwaar, zo zwaar dat hij er niet aan wilde denken en stug doorging tot hij helemaal op was.

Aan deze voorbeelden zie je dat zo’n extra laag het leven onnodig vervelend maakt. Dat het lijkt alsof de negatieve toekomstscenario’s al helemaal waar zijn, terwijl die waarschijnlijk nooit uitkomen en het nu in ieder geval nog niet zo is. Daarom hieronder:

3 Tips om lagen af te schudden en meer te genieten:

1. Kijk naar je eigen lagen. Op welke momenten zit jij in gedachten al bij een rampzalige toekomst? Misschien hebben de voorbeelden jou aan t denken gezet. Je kan ook kijken naar momenten waarop je je boos, gestrest of gefrustreerd voelt. Misschien is er iets waar je bang voor bent of je heel verdrietig over voelt.

2. Is het waar? Vraag je af of dat waar jij bang voor bent echt waar is. Weet je het zeker dat je, zelfs als je 200 kilo weegt, nooit een relatie krijgt? Weet je zeker dat je, als je deze stage niet kan lopen, nooit je eigen geld verdient en waardeloos bent?

3. Hoe is de ervaring nu? De meest simpele manier om zo’n laag door te prikken is door je af te vragen ‘hoe is het nu?’. Waar ben je? Wat voel je, wat hoor, zie, ruik en proef je? Meestal is het nu veel minder erg dan wat je hoofd er van maakt.

Kortom: De extra lagen die om je ziekte zitten, maken je leven vervelender dan nodig. Onderzoek daarom je eigen lagen, kijk of het waar is en vraag je af: hoe is mijn ervaring nu?

Wil je (nog) meer genieten van je leven, ongeacht je klachten? Doe dan mee aan de gratis online training: Chronisch Ziek? Praktische tips voor meer geluk, ontspanning en plezier, die ik in mei geef. Klik hier om meer te lezen en jouw plek te reserveren. Super leuk als jij er ook bij bent!

 

 

Deel dit blog