0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Bijna iedereen heeft een beeld van hoe zijn of haar toekomst eruit zal zien. Je gaat ervan uit dat je je opleiding afmaakt of in de zomer op vakantie gaat.

Vaak heb je niet eens door hoeveel van dit soort verwachtingen je eigenlijk hebt. Als je duidelijke plannen hebt, weet je het natuurlijk wel. Maar bijna iedereen heeft, zonder erbij stil te staan, ideeën over de toekomst.

Er is één verwachting die veel mensen delen:

We lijken er bijna allemaal vanuit te gaan dat we, tot we oud zijn, een goede gezondheid zullen hebben. Natuurlijk weet je wel dat je geen perfect leven zult leiden, en misschien af en toe ziek zult zijn. Maar toch ga je er vanuit dat je gezond zult blijven.

Als je jong ziek wordt, is het dan ook vaak een schok. Dit was niet wat je had verwacht. Dit is niet hoe het leven ‘hoort’ te lopen. Misschien denk je ‘waarom ik?’ of ‘wat heb ik verkeerd gedaan?’. Misschien ben je vooral heel boos.

Bijna alsof je de garantie had dat je gezond zou blijven en dat dit contract opeens wordt verbroken. Omdat je zo veel gezonde mensen om je heen ziet kan het soms lijken alsof gezond zijn een zekerheid is.

Maar als je er over nadenkt, is dat natuurlijk niet waar. Je weet niet hoe je leven zal gaan. Het leek misschien zo, maar je hebt nooit enige garantie of zekerheid gehad.

Het is heftig als blijkt dat je chronisch ziek bent. Je hebt last van pijn, vermoeidheid of andere klachten. Je krijgt vervelende onderzoeken, moet naar het ziekenhuis, en kan niet zomaar doen wat je eerst wel kon.

Je moet dealen met je je klachten, maar ook met een toekomstplaatje dat is veranderd. Al die dingen waar je eerst vanuit ging, en waar veel leeftijdsgenoten vanuit gaan, zijn opeens niet meer vanzelfsprekend. Je kunt misschien nooit kinderen krijgen, of niet de opleiding doen die je wilde. Misschien kan je niet werken of weet je dat jij niet oud zal worden.

Veel zieken blijven hun oude toekomstbeeld met zich meedragen, ik noem dat je ‘schaduwleven’. Het leven waarvan je denkt dat je het geleid zou hebben als je niet ziek was geweest.

Ook ik had lang een schaduwleven. Ik dacht bijvoorbeeld “Als ik gezond was geweest, had ik nu die toffe baan”, of  “als ik niet ziek was, zou ik nu met de liefde van mijn leven op wereldreis zijn, in plaats van bij mijn ouders op de bank te liggen”.

Hoe waar dit ook kan lijken: het is fantasie. Je weet niet hoe je leven eruit had gezien als je niet ziek was geweest. Net als dat je niet weet hoe je leven was geweest als je als baby op je hoofd was gevallen, als je in Afghanistan was geboren of als je naar een andere school was gegaan. Dat leven bestaat simpelweg niet.

Het kan pijnlijk zijn om in je schaduwleven te blijven geloven. Steeds vergelijk je je leven en je omstandigheden nu, met een fantasie. Je blijft je eigenlijk verzetten tegen het enige leven dat er is, het leven dat jij leidt, door in een fantasie te blijven hangen.

Daarom wordt het tijd om afscheid te nemen van je schaduwleven en volop aanwezig te zijn in het leven dat er is.

3 Tips voor minder verwachtingen en meer rust en ontspanning:

minder jaloezie en frustratie chronische ziekte

1. Hoe ziet jouw schaduwleven eruit? Welke ideeën, verwachtingen en beelden had jij?

2. Kijk met enige afstand naar jouw schaduwleven. Klopt het dat het eigenlijk vooral gedachten, beelden, fantasieën waren? Realiseer je dat dat leven nooit heeft bestaan en niet echt is.

3. Omarm je echte leven. Misschien is het super pijnlijk om er achter te komen dat jouw schaduwleven niet echt is. Dat je leven nu het enige echte leven is. Voel hoe dat is. Vaak is er eerst verzet omdat je het anders wil, maar ontstaat er daarna juist ontspanning.

 

Kortom: Vaak is het een schok om te horen dat je chronisch ziek bent. Je toekomstverwachtingen blijken geen zekerheid te zijn. Veel mensen blijven vasthouden aan hun schaduwleven. Ze vergelijken hun echte leven steeds met een fantasie, waardoor ze minder gelukkig zijn. Kijk met afstand naar jouw schaduwleven en zie dat het niet echt is, zodat jij jouw echte leven kunt omarmen en meer kunt genieten van wat er wel is.

Vind je het lastig dit in je eentje te doen? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Misschien kan ik je helpen, bijvoorbeeld door middel van (live of online) coaching.

Deel dit blog