0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Als je een chronische ziekte of andere langdurige klachten hebt, hoor je vaak dat jij je ziekte moet accepteren.  “Je moet er mee leren leven”, “De eerste stap is acceptatie”. Afgezien van het feit dat dit natuurlijk veel makkelijk is gezegd dan gedaan, kun je je afvragen of je dat wel wilt.

Veel mensen willen namelijk helemaal niet accepteren dat ze ziek zijn.

Misschien herken jij jezelf hier wel in. Heb je helemaal geen zin om onder ogen te zien dat je niet (meer) gezond bent en weiger je rekening te houden met eventuele beperkingen.

Eigenlijk is dit een hele normale reactie. Je wilt ‘normaal’ zijn en doen waar je zin in hebt.

Of misschien heb jij het gevoel dat je je neerlegt bij je beperkingen als je jouw ziekte accepteert. Alsof jij het prima vindt dat je ziek bent en je niet beter wilt worden.

Daar heb je geen zin in.

Dus leef je door alsof er niets aan de hand is. Je gaat door tot je, soms letterlijk, omvalt. Dan neem je -gedwongen- rust, maar zodra jij je weer een beetje oké voelt, ga je weer lekker door met leven en nergens rekening mee houden.

Dit kan je lang volhouden. Ik zie het niet alleen bij veel mensen die ik begeleid, ook zelf heb ik jarenlang zo geleefd. Ik wilde een leuk leven leiden, mijn VWO halen, op wereldreis en daarna op kamers en studeren. Dus deed ik dat. Alleen werd ik steeds zieker.

En dat is het nadeel: Je lichaam trekt dit niet. Je krijgt steeds meer en langere ‘slechte periodes’. Je klachten verergeren, je herstelt minder en misschien krijg je er allerlei complicaties bij.

Het lijkt misschien of je ziekte op deze manier zo min mogelijk invloed heeft op je leven, maar eigenlijk heeft het zo juist heel veel macht. Je wordt steeds zieker, stort steeds weer in en moet steeds weer bijkomen.

Dus misschien is het toch slim om dat  accepteren eens te onderzoeken.

Want wat is accepteren eigenlijk?

Betekent het dat je blij moet zijn dat je deze klachten hebt? Dat je niet meer streeft naar verbetering en je erbij neer legt dat het de rest van je leven zo blijft?

Nee, gelukkig niet!

Betekent het dat je nooit meer actief kunt zijn? Nooit meer over je grenzen mag gaan? Dat jij je passie, humor en levenslust overboord moet gooien om een passieve, saaie patiënt te worden?

Nee, natuurlijk niet!

Maar wat is acceptatie dan wel?

Voor mij betekent het dat je erkent dat het nu zo is en dat je daar zo goed mogelijk mee om probeert te gaan. En wat dat ‘goed’ is bepaal je natuurlijk zelf. Als jij erkent dat je klachten verergeren van een avond uitgaan, maar jij hebt dat er voor over, dan is dat prima.

Dit klinkt natuurlijk heel simpel. En dat is het vaak niet. Onder ogen zien dat jij niet alles kan wat je wilt en wat anderen wel kunnen, kan behoorlijk confronterend zijn. Er vervolgens zo goed mogelijk mee omgaan is vaak een continu proces. Zeker als je klachten wisselend zijn.

Accepteren is dan meestal ook niet iets wat je 1 keer doet. Het is een proces, waar je elke keer dieper in gaat.

Daarom deze week, voor iedereen die zijn ziekte tot nu toe (zo veel mogelijk) negeerde, maar ook voor iedereen die dieper in het acceptatieproces komt, of net weer geconfronteerd wordt met een lichaam dat niet kan wat je wilt:

1 Top Tip om je ziekte makkelijker te accepteren:

 

acceptatie chronische ziekte gratis tips

1. Zie je ziekte als het weer. Net als op het weer heb je geen invloed op het feit dat je ziek bent. Maar je hebt wél een keus in hoe je ermee omgaat. Misschien ben jij gek op de zomer en vind jij het heerlijk om op slippers en in korte broek rond te lopen. Dat is prima, maar als het buiten vriest is het toch slim om warme schoenen en een jas aan te trekken.

Zo is het ook met je ziekte, je kan het wel anders willen, maar als je ziek bent is het verstandig om je aan te passen. Dan is de kans dat je een longontsteking oploopt –of je klachten verergeren- een stuk kleiner.

En maak jij het beste van de situatie waar je nu in zit. Niet door hardnekkig door te gaan met je ‘gezonde’ leven, maar door te kijken wat nu bij jou past. Zoals je als het vriest ook niet met een cocktail op het strand gaat liggen, maar knus binnen geniet van een warme (lactose of suikervrije) chocomelk.

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

©Inge Dekker

Deel dit blog