0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Als je een ziekte hebt, en zeker als die onvoorspelbaar en onzichtbaar is, kan je te maken krijgen met onbegrip. Mensen die je niet geloven, vinden dat je je aanstelt, of overdrijft. Ze denken dat je wat meer je best moet doen of door moet zetten.

Dit is super pijnlijk. Zeker als jij op je tandvlees toch nog iets probeert te doen, of ontzettend baalt omdat je iets niet kan, is het onwijs kwetsend als je zo wordt behandeld.

Je voelt je verdrietig, boos en alleen. Je baalt al dat je niet kan wat je wilt, dat je pijn hebt of uitgeput bent. Als mensen je niet geloven ga je je extra rot en soms ook bezwaard voelen.

Dit onbegrip voor je ziekte kan er voor zorgen dat jij (nog meer) over je grenzen gaat. Voortaan laat je niet zien dat je iets niet kan. Je vraagt geen hulp en gaat niet eerder weg. Je negeert de signalen van je lichaam om maar niet anders te zijn, niemand teleur te stellen en niemand het idee te geven dat je je aanstelt.

Het kan ook zijn dat je je terugtrekt. Je wilt niet steeds uitleggen dat je wisselende klachten hebt, en vooral niet als lastig of ‘zeur’ worden gezien, dus doe je maar niet mee. Je gaat niet naar dat feestje, volgt dat vak niet en zegt bij voorbaat ‘nee’ zodat niemand je kan kwetsen.

Dit zijn twee hele normale, veel voorkomende manieren om te reageren op onbegrip. Maar ze werken allebei niet:

Om te beginnen voel jij je beroerd. Door over je grenzen te gaan heb jij meer klachten. En door je terug te trekken mis je allerlei leuke dingen.

Daarnaast begrijpen mensen je nog steeds niet.  Ze denken ‘zie je, ze kan het wel’ als jij compleet over je grenzen gaat. Of ze zien je helemaal niet en hebben geen idee dat dat komt doordat jij te ziek bent.

Daarom is het belangrijk dat je de mensen in je omgeving uitlegt hoe het is voor jou. Hoe jouw leven eruit ziet. Wat het inhoudt om ziek te zijn.

Misschien heb je hier geen zin in. Je hebt het al 100 keer uitgelegd en vindt dat zij het nu wel moeten snappen.

Maar de meeste mensen die gezond zijn begrijpen gewoon totaal niet hoe het is om te leven met een ziekte. Zelfs de meest invoelende, leuke, lieve, geïnteresseerde personen hebben geen idee hoe het is om ziek te zijn en weten niet zomaar wat jij wel en niet kan.

Daarom moet je heel duidelijk zijn. Dat kan op verschillende manieren.

 

7 Tips bij onbegrip over jouw ziekte of klachten:

omgaan met onbegrip bij chronische ziekte pijn klachten

1. Wees open over je ziekte. Veel jonge mensen schamen zich voor hun beperkingen. Uit angst er niet bij te horen, raar te worden aangekeken of zielig te worden gevonden, zeggen ze maar niets. Maar hoe opener en normaler jij ermee omgaat, hoe relaxter je omgeving op je ziekte reageert.

2. Maak een standaard mail, blog of vlog over jouw ziekte. Verstuur dit naar (nieuwe) vrienden, collega’s, familieleden of mensen die interesse tonen. Zo laat jij precies zien wat jij wilt, hoef je niet steeds alles uit te leggen en zijn zij op de hoogte.

3. Geef voorbeelden. Gezonde mensen kunnen zich écht niet voorstellen hoe het is om chronisch ziek te zijn. Daarom is het belangrijk dat je duidelijke voorbeelden geeft. Zeg niet: “Ik heb de hele dag weinig energie” maar: “Nadat ik een uur in de stad ben geweest, voel ik me beroerd en moet ik twee uur slapen”. Zo krijgen mensen een klein beetje een beeld van wat het inhoudt om ziek te zijn.

4. Deel informatie. Als je iets leest of ziet waarin jij je herkent, deel dit dan met de mensen om je heen. Stuur een link naar een site over jouw ziekte, een goed artikel of filmpje. Je patiëntenvereniging heeft vaak veel info, er zijn internetfora en blogs waar je naar kan verwijzen en natuurlijk filmpjes van youtube.

5. Mensen zijn onzeker. Iets waar we vaak niet bij stil staan, is dat mensen soms onaardig reageren omdat ze zelf onzeker zijn. Leg uit dat je die afspraak afzegt omdat je te ziek bent, niet omdat je haar niet aardig vindt. Of dat je vroeg weg ging op zijn feestje omdat je te moe was, maar dat het feestje echt tof was. Het voelt misschien wat overdreven om dit te doen, maar het werkt echt.

6. Accepteer dat het voor sommige mensen onmogelijk is om begrip te tonen. Zij kunnen het zich echt niet voorstellen of vinden het juist zo pijnlijk om jou ziek te zien, dat ze het snel willen ‘oplossen’ of ze doen alsof het wel meevalt. Dit wil niet zeggen dat het slechte mensen zijn. Het wil alleen zeggen dat zij jou nu, op dit vlak, niet kunnen geven wat jij nodig hebt. Zijn er anderen bij wie jij wel terecht kunt?

7. Wees trouw aan jezelf. Wat mensen ook denken of vinden, zorg er in ieder geval voor dat jij jezelf gelooft. Dat jij eerlijk bent naar jezelf en de gevoelens en sensaties die jij hebt niet hoeft te onderdrukken. Wees in ieder geval lief voor jezelf!

Vind je het lastig dit in je eentje te doen? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Misschien kan ik je helpen, bijvoorbeeld door middel van (live of online) coaching. Mail, bel of app mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek (0633980146 / info@pain2power.nl) of lees hier meer.

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan:

dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

©2014-2018 Inge Dekker

 

Deel dit blog