0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Laat jij ook maar aan weinig mensen zien hoe ziek je echt bent? Doe je je vaak beter voor dan je je voelt, verberg je het als je iets eigenlijk niet kan of laat jij niet zien dat je pijn hebt?

Omdat je niet wilt dat mensen je ziek zien? Je wilt niet dat ze je zielig vinden of raar. Je hebt geen behoefte aan medelijden en wilt ‘gewoon’ zijn zoals iedereen.

Je hebt geen zin om over je ziekte te praten. Om het uit te leggen. Als iemand er naar vraagt, geef je een kort antwoord of je begint over iets anders.

Als mensen doorvragen en precies willen weten wat je klachten zijn, raak je geïrriteerd. Je weet wel dat ze het goed bedoelen en dat het aardig is dat ze interesse tonen, maar je hebt er geen zin in. Je klapt dicht en zegt dat het allemaal meevalt. Je doet nep-vrolijk of misschien word jij er boos en chagrijnig van.

Misschien weet je zelf niet eens precies waarom. Je hebt er gewoon geen zin in.

Dit kan komen doordat jij je, misschien zelfs zonder dat je het op dat moment beseft, schaamt voor je klachten. Eigenlijk doe je er alles aan om maar niet zichtbaar ziek te zijn. Je doet liever iets niet, of met pijn, dan dat mensen je echt ziek zien.

Natuurlijk weet je wel dat dit niet hoeft. Jij hebt hier immers ook niet voor gekozen en kan er niets aan doen. Je hoeft je niet te schamen en mag gewoon zijn zoals je bent.

Maar toch wil je niet ziek gezien worden. Bijna automatisch verberg jij je klachten, doe je vrolijk en gezellig terwijl je eigenlijk niet meer kan.

Dat je je schaamt en niet laat zien hoe het echt gaat heeft meerdere nadelige gevolgen:

Je houdt afstand tot mensen en voelt je regelmatig alleen. Je probeert een deel van jezelf te verstoppen en een bepaald beeld op te houden. Hierdoor ben je niet helemaal jezelf en ga je je eenzaam voelen.

Je krijgt niet de hulp en het begrip dat je nodig hebt. Veel mensen zien niet hoe ziek jij echt bent en houden er dus ook geen, of niet voldoende, rekening mee.

Jij gaat over je grenzen waardoor je achteraf meer klachten hebt. Je wilt niet laten zien dat je iets niet kan of dat je je niet goed voelt. Daarom doe je te veel en voel je je achteraf extra uitgeput en heb je meer klachten.

De mensen die het dichtst bij je staan krijgen ‘de volle laag’. De persoon of personen die je wel toelaat in je wereld, hebben het extra zwaar. Zij moeten dubbel zo hard voor jou zorgen en krijgen vaak ook de emotionele uitbarstingen voor hun kiezen.

Dit wil je natuurlijk niet!

Daarom hieronder:

5 Tips om om te gaan met schaamte:

1. Weet dat het normaal is. Veel mensen schamen zich voor hun klachten. Je bent dus heel normaal.

2. Wat zit er achter? Schaamte is eigenlijk de overtuiging dat als mensen dit van je zouden zien, er iets heel ergs gebeurt. Waar ben jij ten diepste bang voor? Als mensen je op je allerziekst zouden zien dan…? Houden ze niet meer van je? Lachen ze je uit? Worden ze boos op je? Wijzen ze je af?

3. Is dat waar? Nu je weet waar je ten diepste bang voor bent kun je kijken of dat waar is. Word jij echt afgewezen als je je ziek laat zien? Waarschijnlijk niet. Meestal is de angst een oud gevoel dat probeert jou veilig en ‘binnen de groep’ te houden, maar is het nu niet meer effectief.

4. Voel de schaamte in je lichaam. Dit kan je doen op het moment dat je je schaamt, maar je kan je het je ook voorstellen. Hoe voelt het als je je helemaal ziek laat zien? Kijk of je bij de sensaties kunt blijven en het gewoon even kan voelen. Zo leert je lichaam dat het veilig is en zich niet hoeft te schamen.

5. Je kunt het ook benoemen. Dan zeg je bijvoorbeeld: “Ik vind het moeilijk om te laten zien, maar het gaat echt niet goed met me”. Dan weten mensen wat er speelt en hebben ze meer begrip voor jou.

Kortom: Veel mensen die ziek zijn schamen zich voor hun symptomen en beperkingen. Dit heeft allerlei vervelende gevolgen. Door je schaamte toe te laten, te onderzoeken en te voelen, leert je lichaam dat het niet nodig is om je te schamen. Ook kan je het benoemen, zodat anderen weten wat er speelt.

Deel dit blog