0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Ja, je hebt een chronische ziekte of andere klachten, maar toch begin jij vol goede moed aan een studie. Of misschien studeer jij al en start er nu weer een nieuw studiejaar.

Je gaat er helemaal voor. Je wilt je studie goed doen, leuke vakken volgen en natuurlijk studiepunten (ECTS) halen.

Maar je leeft wel met beperkingen. Je hebt misschien minder energie, hulpmiddelen nodig of zal regelmatig afwezig zijn.

Hierdoor kan je studie vertraging oplopen. Je hebt niet genoeg energie om te leren, ligt in het ziekenhuis tijdens een tentamen of het lukt je niet om aanwezig te zijn bij verplichte vakken. Hierdoor haal je je punten niet.

Naast dat dit veel geld kost, is het niet leuk en demotiverend is. Je kan het gevoel krijgen dat het nooit gaat lukken, dat studeren te moeilijk voor je is of je vindt het allemaal niet meer zo boeiend omdat je vaak veel mist.

Het kan er zelfs toe leiden dat je uitvalt en moet stoppen met je studie. Er zijn vaak ‘bindende studieadviezen’ of het lukt je gewoon niet om te doen wat nodig is en afstuderen lijkt onhaalbaar.

Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Je wilt de studie van jouw keuze zo goed mogelijk kunnen doorlopen, en afmaken.

Omdat ik het super belangrijk vind dat ook mensen met een beperking die opleiding kunnen doen die zij het leukste vinden en die bij hun capaciteiten past, hieronder:

9 Tips om succesvol te studeren met een ziekte of beperking:

studeren met functiebeperking

1. Neem contact op met je decaan. Een decaan is (anders dan op de middelbare school) de persoon die studenten helpt die om wat voor reden dan ook studievertraging dreigen op te lopen.

2. Wacht niet te lang. Wacht niet tot je problemen ondervindt maar maak bij het begin van je studie(jaar) een afspraak. Dan kunnen jullie kennismaken, kan jij vertellen wat voor ‘functiebeperking’ jij hebt, en kan de decaan vertellen wat zij zoal voor jou kunnen doen.

3. Onderhoud dit contact. Hou je decaan op de hoogte van hoe het met je gaat. Loop ook langs als het goed met je gaat en je niets nodig hebt. Een decaan zal je sneller en beter helpen als hij jou en jouw situatie kent.

4. Bedenk wat lastig wordt. Bedenk zelf waar je tegen aan zou kunnen lopen, wat lastig is en waar je dit jaar misschien problemen mee krijgt. Dan kunnen jullie samen naar eventuele oplossingen zoeken.

5. Bedenk oplossingen. Het kan helpen om, los van of het kan en mag van je onderwijsinstelling, te bedenken wat jou zou kunnen helpen om te studeren. Denk out of the box en brainstorm erover met mensen. Zo kom je misschien op nieuwe en goede ideeën die toepasbaar zijn.

6. Wees eerlijk en realistisch. Veel jonge mensen denken dat het wel mee zal vallen of vanzelf wel goed komt. Het is fijn als dit zo is, maar niet altijd realistisch. Wees daarom eerlijk naar jezelf en naar je decaan. Zo vergroot je de kans dat je op tijd de juiste hulp krijgt en zonder problemen kunt studeren.

7. Hou een activiteitenboekje bij. Het kan helpen om 2 of 3 weken bij te houden hoeveel je doet en hoe je je voelt. Zo krijg je inzicht in hoeveel je kan, wanneer je rust nodig hebt en of je misschien andere obstakels tegen komt.

8. Leer van ervaren studenten. Op veel hogescholen en universiteiten heb je groepen studenten die informatie, trainingen en borrels geven, speciaal voor mensen met een functiebeperking. Zij weten precies bij wie je waarvoor moet zijn. (Vaak heet dit SCHIB: Studenten Contact Hulp en Informatie bij Beperkingen. Maar check hoe het op jouw instelling heet, op de Haagse Hogeschool heet het bijvoorbeeld SOM: Studeren Op Maat)

9. Kom voor jezelf op! Jij hebt recht op passend onderwijs. Onderwijsinstellingen worden mede beoordeeld op hoe toegankelijk het onderwijs is voor mensen met een beperking. Zorg dus dat jij krijgt wat je nodig hebt om je opleiding goed te kunnen volgen.

Heel veel succes en plezier!

 

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan.

dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

 

Deel dit blog