0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Je leeft met een ziekte of klachten, maar je wilt en kunt best werken. Je hebt misschien bepaalde beperkingen, minder energie of zit in een rolstoel, maar je je hebt ook talenten en kwaliteiten die je wilt inzetten en ontwikkelen.

Het is vaak lastig om een leuke en passende baan of stageplek te vinden als je niet aan het standaard plaatje van de gezonde werknemer voldoet. Je kunt maar een bepaald aantal uur per week werken, hebt aanpassingen nodig op je werkplek of moet elke middag een uur liggen.

Veel werkgevers vinden jou daarom eng. Ze zijn bang dat jij hun veel geld en tijd gaat kosten. En misschien vinden ze onbewust mensen met een ziekte of beperking sowieso wel een beetje eng of raar.

Dat jij veel te bieden hebt, zien ze vaak niet. En dus word jij niet aangenomen. Dit is natuurlijk helemaal niet eerlijk of terecht!

Daarom is het belangrijk dat jij goed weet hoe je moet solliciteren. Zodat jij de onbewuste en bewuste angsten van de werkgever wegneemt en jij een toffe baan of stage krijgt, waar je plezier en voldoening uit haalt!

9 Tips voor het vinden van een leuke stage of baan:

werk baan stage chronische ziekte beperkingen

1. Bedenk een helder antwoord op de vraag “wat voor baan zoek je?”. Veel mensen geven een vaag antwoord; ze vertellen wat ze hiervoor hebben gedaan of welke opleiding ze hebben gevolgd. Dit is niet duidelijk. Bedenk een kort antwoord waarin je benoemt wat voor werk jij leuk vindt, in welk vakgebied en bij wat voor soort bedrijven je graag wilt werken.

2. Vertel dit aan zo veel mogelijk mensen. Vertel je vrienden, buren, familieleden, (oud)studiegenoten en andere kennissen wat voor werk jij zoekt en vraag of zij misschien iets weten of iemand kennen die jou verder kan helpen.

3. Wees assertief. Het voelt misschien raar maar mail of bel deze onbekende mensen. Noem de naam van jullie gemeenschappelijke kennis en vraag of je een keer koffie mag komen drinken. Als dat niet kan of mag, vraag dan of zij tips voor jou hebben of iemand anders kennen die jou verder kan helpen bij het vinden van jouw droombaan.

4. Denk na over wat je in je sollicitatiebrief schrijft. Zet, als het kan, in je brief niets over je beperking. Vertel hier pas over als ze je hebben ontmoet en zien hoe leuk en bekwaam jij bent. Als dat niet mogelijk is, omdat je enorme gaten in je CV hebt of een werkgever die jou googlet meteen van alles leest over jouw beperking, wijd er dan een alinea aan in je brief. Neem eventuele angsten weg en maak duidelijk dat jij veel te bieden hebt.

5. Verplaats je in de werkgever. Bedenk van te voren welke bezwaren een werkgever kan hebben tegen een werknemer met een beperking, en bedenk hoe je die bezwaren weg kan nemen. Als ze bang zijn dat jij vaak uitvalt, vertel dan dat je tijdens je opleiding elke dag op school kwam. Of, als de kans op uitval groot is, bedenk dan hoe jij je werk toch goed zou kunnen doen.

6. Zoek uit welke hulpmiddelen er zijn. Misschien zijn er regelingen of ‘potjes’ waar jij en je toekomstige werkgever wat aan hebben. Neem contact op met het UWV en kom erachter of jij binnen de banenafspraken van het doelgroepregister valt. Kan je misschien vanuit huis werken, de bespreking via Skype doen of zijn er hulpmiddelen of apps die jou kunnen helpen?

7. Yes you can! Bedenk waar jij allemaal goed in bent. Vraag dit ook aan de mensen om je heen. Welke talenten heb jij en hoe kan jij die inzetten in een baan? Zorg dat je hier voorbeelden van kunt geven tijdens een sollicitatiegesprek. En zorg dat je er zelf in gelooft! Je hebt vaak meer te bieden dan je denkt.

8. Laat de toegevoegde waarde van je beperking zien. Vertel dat jij juist extra bijdraagt aan het team omdat jij door je beperking altijd al ‘out of the box’ hebt moeten denken. Of laat zien hoe doelgericht jij bent door te vertellen hoe jij, ondanks je ziekte, toch je examen haalde.

9. Communiceer! Wees helder over wat je wel en niet kan. Dat is voor anderen lang niet altijd duidelijk of vanzelfsprekend. Hiervoor is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Het is goed om nieuwe dingen te proberen, maar niemand heeft er wat aan als jij chronisch over je grenzen gaat. Blijf ook tijdens je stage of werk hierover communiceren met je leidinggevende en je collega’s. Het is voor iedereen prettig als hier open over gepraat kan worden.

Heel veel succes!

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan HIER aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit je leven”.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het mini e-boek “JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit je leven.”

Deel dit blog