0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

De afgelopen maanden ben ik me steeds bewuster geworden van Validisme. Vali..wat? Ja, ik ken deze term ook nog niet zo lang, in het Engels (en vaak op social media) heet het ableism.

Het is de term die wordt gebruikt om discriminatie, marginalisering en/of stigmatisering van mensen met een lichamelijke of fysieke beperking aan te geven. Zoals je racisme en seksisme hebt, heb je dus ook validisme.

Het gaat erover dat iemand met een handicap, ziekte of andere beperking, niet dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt als iemand zonder klachten.

Natuurlijk weten we al veel langer dat dit bestaat: Onze maatschappij is (in)gericht op mensen die gezond en niet-gehandicapt zijn. Dit zie je op straat en in gebouwen, maar ook in veel banen wordt uitgegaan van een stabiele gezondheid en een lichaam dat ‘alles’ kan.

En er zijn vooroordelen over mensen die ziek zijn, er anders uit zien, of bijvoorbeeld een rolstoel gebruiken. Die zijn zielig, eng, lief, inspirerend, sterk of raar. Maar vrijwel nooit bekwaam, ambitieus, sexy of vooral: normaal.

Ook in de media zie je weinig mensen die niet aan het gezonde plaatje voldoen. Romcomhunks of actiehelden zitten niet in een rolstoel. In reclames zie je (vrijwel) nooit iemand met een niet-standaard uiterlijk. En ook in praatprogramma’s zijn wij ondervertegenwoordigd. Behalve als het gaat over ziekte, zorg, of om als inspiratie te dienen.

Wat ik een zeer belangrijk aspect vind is ‘geïnternaliseerd validisme’: dat we zelf ook zijn gaan geloven dat we lastig, moeilijk of minder zijn door onze klachten. En dat ons leven minder leuk is dan dat van gezonde mensen.

Hier zitten heel veel negatieve gevolgen aan: Schaamte voor je beperkingen, een laag zelfbeeld, over je grenzen gaan, je juist terugtrekken, of continu streven naar meer en beter en niet genieten van het leven nu.

Dit is natuurlijk niet wat we willen. En ik ben er een groot voorstander van dat wij -iedereen- zich hier meer bewust van wordt, zodat het kan veranderen. En je ongeacht de (on)mogelijkheden van je lichaam, volwaardig meetelt in onze maatschappij.

Daarom:

5 Tips om je bewust te worden van (geïnternaliseerd) validisme:


1. Kan jij zien waar en wanneer validisme in jouw omgeving speelt?
Dat jij niet mee kan (doen) door je klachten? Zie dat het niet persoonlijk is, en jij niet de enige bent die hier mee te maken heeft, maar een structuur in onze maatschappij die erg weinig plek laat voor mensen die bijvoorbeeld niet 40 uur per week kunnen werken.

2. Herken je geïnternaliseerd validisme in jezelf? Wanneer trek jij je terug of ga jij over je grenzen vanuit het gevoel minder of lastig te zijn als je helemaal eerlijk bent?

3. Geloof jij (soms) ook dat je leven beter of meer waard zou zijn als je geen klachten zou hebben? Kan je zien dat dit ook komt door hoe onze maatschappij is ingericht en door welk filter wij (bijna allemaal) kijken? Maar dat het dus niet dé waarheid is, of hoeft te zijn?

4. Word je bewust van deze patronen. Zonder jezelf of anderen hier de schuld van te geven. Zo is het tot nu toe gegaan. En je hoeft niet iets te doen of te fixen, je er bewust van worden en het steeds meer gaan zien, kan al veel veranderen.

5. Hoe zou jouw ideale maatschappij eruitzien als je zou uitgaan van het feit dat ieder mens evenveel meetelt en evenveel bijdraagt, ongeacht zijn of haar mogelijkheden om bijvoorbeeld te werken? Het kan fijn zijn om hierover te denken. Dan ga je ook zien dat wat wij vaak normaal en logisch vinden, dat niet hoeft te zijn. En kunnen we gaan verzinnen hoe het beter, leuker en inclusiever kan.

Deel dit blog