0633980146 info@pain2power.nl
Selecteer een pagina

Nee geen hulpmiddel! Geen rolstoel, brace, orthopedische schoenen, speciale flesopener, stoel onder de douche, andere maat kleren of wat dan ook. Je wilt geen hulpmiddel gebruiken gebruiken. Ook niet soms. Je hebt er mega weerstand tegen. Je schaamt je dood. Je wilt het niet.

Maar je gezondheid verslechtert, je hebt nieuwe klachten of je symptomen verergeren. Misschien heb je een progressieve ziekte of meer klachten door het weer. Het kan ook dat je een terugslag hebt of een fase met meer pijn of vermoeidheid.

Om bepaalde dingen toch te kunnen doen heb je een hulpmiddel nodig. Het zou het leven in ieder geval een stuk makkelijker maken.

En het zou top zijn dat je dan weer meer kan doen. Je bewegingsvrijheid wordt groter. Je kan jezelf beter verzorgen, zelfstandig naar buiten, misschien werken of naar school, mee de stad in of naar het strand. Het helpt je om een zo ‘normaal’ mogelijk leven te leiden.

Maar je wilt het niet. Ja het is nuttig, maar je wilt dit echt niet! Je wilt er niet mee gezien worden, schaamt je of wilt het zelf niet in huis hebben.

Misschien weet je zelf niet eens precies waarom je het niet wilt. Want jij snapt ook wel dat het handig zou zijn als je dat hulpmiddel gewoon zou gebruiken. Maar toch, je krijgt al jeuk als je eraan denkt en alles in jou schreeuwt nee.

De mensen in je omgeving begrijpen je niet. Zij hebben niet door hoe pijnlijk dit voor je is en walsen over je bezwaren en grenzen heen.

Door je weerstand gebruik je niet alle hulp die er voor je is en maak je je eigen leven moeilijker. Je gaat niet naar het museum want wilt daar niet in een rolstoel gaan zitten. Je gaat niet in je eentje naar buiten want je weigert met een rollator over straat te gaan. Je hebt meer pijn omdat je perse geen orthopedische schoenen aan wilt.

Daarnaast heb je een rotgevoel. Je lijkt aan de buitenkant misschien wel zelfverzekerd maar van binnen doet het pijn. Ergens weet je dat het hulpmiddel je leven makkelijker maakt, maar je wilt het niet. Het is te pijnlijk, te confronterend. Dus probeer je het uit de weg te gaan. Je bent boos en verdrietig.

Zo wordt je leven minder leuk dan het zou kunnen zijn. Daarom:

5 Tips om je beter te voelen over een hulpmiddel:

weerstand rolstoel moeten gebuiken

1. Geef toe aan je verzet.
Ja natuurlijk is het slimmer om dit hulpmiddel te gebruiken, maar een deel van jou verzet zich hevig. Geef jezelf ruimte om boos en verdrietig te zijn.

2. Ontkenning is de eerste fase in een rouwproces. Eigenlijk ben jij aan het rouwen om (weer) iets dat je niet kan. Om iets waar je hulp nodig bij hebt, om iets waarin je anders bent dan je zou willen. Neem de tijd voor deze fase maar blijf er niet in hangen.

3. Welk beeld heb jij van mensen die zo’n hulpmiddel gebruiken? Vind je het eigenlijk voor losers, aanstellers, onaantrekkelijke of oude mensen?

4. Realiseer je dat dit beeld in jouw hoofd zit en niet de waarheid is. Andere mensen hebben andere beelden en ideeën. Dus verander hoe jij er naar kijkt en je voelt je er meteen beter bij.

5. Wacht niet totdat je het eindelijk wel wilt of dat het goed voelt. Dat kan namelijk nogal lang duren. Ga er met frisse tegenzin aan en wie weet valt het allemaal best mee.

Kortom: Woede, verzet, schaamte, je kan van alles voelen als je wordt geconfronteerd met je beperkingen. Erken dat je hier (nog even) niet aan toe bent, onderzoek het beeld dat je ervan hebt en wees je bewust dat dit alleen maar jouw ideeën en beelden zijn. Ga er dan voor. Leef het leukste leven dat jij kunt leiden, hoe je er ook uit ziet en wat voor hulp je ook nodig hebt.

Heel veel plezier!

 

Vind je het leuk om meer van mij te lezen? Vul dan je voornaam en e-mailadres in in het vak hieronder, dan ontvang jij om de week op woensdag, een Turn your pain into power– artikel over gelukkig(er) leven met een chronische ziekte.

dit veld niet invullen s.v.p.

Geen spam. Geen gedoe. Gratis.

Deel dit blog